Vjerovnici Jugobanke odlučuju o zamjeni 75 milijuna kuna potraživanja od Brodosplita

 Trgovački sud u Splitu za 23. studenoga sazvao je Skupštinu vjerovnika Jugobanke d.d. Split u posebnome – sekundarnom stečajnom postupku na kojoj bi se, između ostaloga, donijela odluka o davanju punomoći odvjetniku koji bi zastupao tog dužnika koji ima 75 milijuna kuna potraživanja od Brodograđevne industrije Split – Brodosplit d.d. u vlasništvu Tomislava Debeljaka.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon odluke Vlade RH, donesene u lipnju, o zamjeni tražbina Jugobanke d.d.za udjele iz državnog portfelja kojima upravlja Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP).

Prema toj odluci, Jugobanka d.d. Beograd, glavna filijala Split, u likvidaciji poslovanja zakonski zastupana po Zagrebačkoj banci, ima potraživanje temeljem ovršne isprave od Brodograđevne industrije Split u ”iznosu ne manjem od 75.717,513 kuna”.

Sukladno toj odluci, a na temelju odredbi Zakona o sanaciji određenih poduzeća, tražbina tog vjerovnika zamijenit će se dionicama iz porfelja Republike Hrvatske koje će se prenijeti na Jugobanku d.d. Beograd, glavna Filijala Split, u likvidaciji poslovanja zakonski zastupanoj po Zagrebačkoj banci.

U Vladinoj odluci naveden je i popis 93 dioničkih društva (d.d) u kojima Hrvatska “ima raspoloživ portfelj” za zamjenu većeg dijela tražbine u ukupnoj vrijednosti od 57,7 milijuna kuna, među kojima najveće raspoložive iznose imaju Adriadiesel d.d. Karlovac, s nešto više od 7 milijuna kuna, bjelovarski Elektrometal d.d. s nešto više od 6,5 milijuna kuna te Villa Dubrovnik d.d. s oko pet milijuna kuna.

Osim toga, navodi se i 19 društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o) čije bi dionice u ukupnoj vrijednosti od oko 18 milijuna kuna bile uključene u zamjenu tražbina među kojima najveći raspoloživi iznos ima Motel Plitvice d.o.o – čak 14,8 milijuna kuna.

Prema rješenju stečajne upraviteljice Dunje Krstulović, predlaže se da Zagrebačka banka kao likvidator poslovanja Jugobanke Glavne filijale Split sve dionice koje je stekla odlukom Vlade RH preda u stečajnu masu ovog sekundarnog postupka radi namirenja vjerovnika.

Kako se saznaje, ponudu za zastupanje stečajne mase iza Jugobanke dao je jedan splitski odvjetnik i jedna zagrebačka odvjetnica koja, između ostaloga, u ponudi predlaže isplatu naknade od čak 15 posto ostvarenog potraživanja u slučaju uspjeha u sporu.

Reci što misliš

Lost Password