Zašto se na Karepovcu čekalo toliko dugo s prskanjem protiv smrada?

Prskanje kemikalijama tijekom sanacije splitskog smetlišta Karepovac bilo je predviđeno rješenjem Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja iz siječnja 2000. godine.

Pod mjerama zaštite okoliša tijekom poduzimanja ili građenja, korištenja i nakon prestanka korištenja zahvata pod točkom F propisane su mjere zaštite provedbe sanacije na odlagalištu Karepovac, a pod točkom sprečavanja razvoja neugodnih mirisa tijekom postupka preslagivanja komunalnog otpada i “kontrola razvoja neugodnih mirisa tijekom opisane radnje, koja se obavlja postupcima s korištenjem kemikalija za maskiranje neugodnih mirisa, odnosno, opremom za aeriranje potpovršinskog sloja prije otkopavanja”.

Kemikalije se, međutim, prskaju tek od prekjučer, i to nakon nalaza inspekcije zaštite okoliša koja je naredila i prskanje i pokrivanje geostaticima, piše Index.

Da se sanacija ne radi kako je zamišljeno, prvi nam je ukazao bivši gradonačelnik Ivo Baldasar prije dvadesetak dana. ”Ne prskaju kemikalijama za ublažavanje smrada”, otkrio je Baldasar, a isto je konstatirala i inspekcija zaštite okoliša koja je naložila primjenu kemikalija i prekrivača za otkopane škovace s ciljem ublažavanja smrada.

Zanimljivo da nalaz inspekcije nije uopće bio spomenut na tiskovnoj konferenciji koju je u Banovini prije tri dana sazvao gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Navodno uopće nije bio upoznat s inspekcijskim nadzorom i mjerama koje je propisala inspekcija.

Zbog svega je Index kontaktirao Arsena Zorana Tonšića čija firma GT Trade izvodi sanaciju s partnerom iz tvrtke Eurco.

“Mi radimo po projektnoj dokumentaciji, mislim da ju je radio IGH. Tu piše inertni materijal, usporenje radova, to se pokazalo djelotvornim za suzbijanje neugodnih mirisa. Studija okoliša i rješenje Ministarstva odnosi se na kompletnu dokumentaciju, a mi radimo samo jednu fazu. Sada se to definiralo kao dodatna mjera, a definiralo se i konkretno što bi se trebalo primijeniti. Ne može se stavljati što hoćeš. Što znači kemijsko sredstvo? Ja sam građevinar, nisam kemičar. Ja moram imati definiran sastav onoga što ugrađujem, a pogotovo kada je u pitanju kemija i biologija, meni je bitan moj život i život mojih radnika. Mi smo od početka radova gledali te preparate i tražili ih. Gledali smo neke tvrtke koje bi to mogle aplicirati, no odustali su zbog zahtjevne lokacije kojoj ne mogu ni prići. To je svakako veliki problem. Imamo i prekrivanje sinteticima, ali što će biti s njima kada zapuše bura? Odnijet će ih na neku zgradu. Sve što je naloženo ćemo primjenjivati, ali koliko će biti uspješno, ostaje vidjeti”, kazao je Tonšić.

Upitan je i koliko će to poskupiti njihove radove. GT Trade s partnerom dobio je posao na javnom natječaju za prvu fazu radova na Karepovcu po cijeni nešto malo većoj od 80 milijuna kuna.

“Ako će to riješiti da su nama sugrađani mirni, meni je to najvažnije. Novac nije uopće pitanje, nije to financijski skupo. Da je velika cijena i mi bismo stali na noge. Vidjet ćemo kako će djelovati kada krene puni intenzitet radova. Mi sada kopamo i prskamo. Kada otkopaš, otvoriš novu jamu, a preparat djeluje tek nakon nekog vremena. Skuplje mi je zemlju dovući i stavljati, nego prskati. Ona je najdjelotvornija, ali nema mjesta, ne možeš je staviti na nešto što nema volumena. Najveći neugodni miris stvara se na mjestu iskopa, i to je problem”, kaže Tonšić.

Više pročitajte OVDJE

Reci što misliš

Lost Password