Zbog blagdana prekinuta sanacija Karepovca

Radovi na sanaciji odlagališta Karepovca prekinuti su zbog blagdana do 8. siječnja, priopćeno je u petak iz ureda splitskoga gradonačelnika.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara prošli je tjedan najavio da će se sanacija prekinuti zbog blagdana i školskih praznika te će tako stanovnici Splita i okolnih mjesta, posebice oni koji žive najbliže odlagalištu, izbjeći moguće neugodnosti, a odmor i proslava blagdana bit će im ugodniji.

Kako se navodi u priopćenju, u prvih mjesec dana prebačena je velika količina komunalnog otpada s istočne strane, to jest s područja buduće kasete, na krovni dio deponija. Zahvaljujući dobrom vremenu i mnogobrojnim bagerima i damper kamionima, napravljeno je više nego što je planirano. Sanacija se nastavlja 8. siječnja., nakon školskih praznika, a punim će se intenzitetom raditi do početka turističke sezone.

Nastavni zavod za javno zdravstvo na mjernoj postaji na području gradskog kotara Kamena, s južne strane Karepovca, kontinuirano mjeri kvalitetu zraka – koncentraciju sumporovodika i lebdeće čestice PM10 s udjelom metala. Te su vrijednosti dostupne na internetskoj stranici http://www.zrak-zavod-split.info/web/index.php.

Izvođači radova također su na gradilištu mjerili vrijednosti plinova i ni u jednom trenutku od početka sanacije nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti propisanih Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku. “Za vrijeme mirovanja gradilišta kompletirat će se uređaji za mjerenje plinova koje će biti potrebno mjeriti u različitim fazama projekta. U ovoj fazi nije nužno mjeriti sve jer u komunalnom otpadu koji se trenutačno premješta nema svih plinova traženih po projektu”, navodi se u priopćenju.

Reci što misliš

Lost Password