Židovska općina u Splitu obilježila 75. godišnjicu devastacije sinagoge i najavila otvaranje muzeja

Židovska općina u Splitu obilježila je u ponedjeljak 75 godina otkako su talijanski fašisti devastirali splitsku sinagogu, napali vjernike i uništili višestoljetno bogato kulturno i arhivsko blago splitskih Židova te je najavila otvaranje Židovskog muzeja.

U sklopu 75. godišnjice otvorena je izložba “Židovi u Splitu”, zamišljena kao zametak budućega muzeja u kojemu će, uz osnovne pojmove o judaizmu, biti prikazana i povijest te male, ali za Split, njegovu kulturu i gospodarstvo od davnina važne zajednice. Na otvorenju je bio i splitski izabrani gradonačelnik Andro Krstulović Opara, na čiji se poticaj i obilježava današnji dan kada je 1942. godine skupina talijanskih fašista upala u sinagogu, devastirala njezinu unutrašnjost i pretukla vjernike okupljene na molitvi, nakon čega su na Pjaci na lomači spalili kulturno i arhivsko blago.

“Na današnji dan prije 75 godina dogodio se jedan tužni događaj u povijesti našega grada koji je bio potisnut svih ovih godina. Nisam mogao dopustiti da padne u zaborav jer je sastavni dio naše memorije i želim da bude upisan te da građani budu svjesni toga dana. Želim da se razmišljanje o tom događaju preokrene i da shvatimo da se iz ovoga može izvući jedna pozitivna priča i priča o zajedništvu, toleranciji i otvorenosti našeg Splita, koji to može i mora biti. U svom ću se mandatu truditi utjecati na daljnje otvaranje našega grada, na osjetljivost prema drugima i drugačijima i prema još većoj toleranciji”, izjavio je Krstulović Opara te dodao kako je Židovska zajednica sastavni dio Splita kao i sve druge zajednice.

Istaknuo je kako sugrađanima želi objasniti da su svi tako različiti “zapravo Splićani koji grade bolji, kvalitetniji, vrjedniji, čestitiji i pošteniji grad”.

Obećao je da će grad pomoći pri otvaranju Židovskog muzeja u Splitu te da ima planove o tome kako će se ubuduće obilježavati taj datum i da će se na Pjaci postaviti ploča te intervenirati u prostoru kako bi se taj datum dostojanstveno komemorirao.

Predsjednica Židovske općine Split Ana Lebl rekla je da je današnja izložba nastala zahvaljujući donaciji židovskog programa “World Monuments Funda” te da uz dvadesetak izloženih panoa mogu napraviti još četrdesetak. Tih šezdeset panoa bili bi baza budućega muzeja u prostorijama iznad Židovske općine Split, istaknula je, dodajući kako je splitska sinagoga stara 500 godina, a njihova povijest oko 2000 godina jer su Židovi u Splitu bili prisutni još u doba gradnje Dioklecijanove palače, kao i u Saloni.

“Smatramo da je tako dugačku i kontinuiranu povijest vrijedno zabilježiti kako bi ostala za budućnost. Ova današnja prigoda zapravo je početak, nadamo se, nečega još mnogo većeg”, rekla je Lebl.

Podsjetila je kako 12. lipnja 1943. u Splitu nitko nije ubijen te da je od dotadašnjih 300 Židova u Splitu njih pola stradalo dolaskom Nijemaca u listopadu 1943., kada su sve muškarce odveli najprije na sajmište, a zatim u Auschwitz, gdje su pogubljeni, a u ožujku 1944. godine sve su žene, starce i djecu odveli u Jasenovac, gdje su ubijeni.

Dodala je da se dio ljudi u tom razdoblju uspio sakriti i pobjeći, uključiti u partizane, no unatoč tome pola ih je stradalo. Posebno je istaknula da je Split kroz povijest više puta bio luka spasa za Židove. “Neki su stigli bez ičega i našli spas u našem gradu. Povijest se ponovila i nevjerojatno je zamisliti da osoba dva puta u životu dođe kao izbjeglica u isti grad i nađe toplinu i ljudskost”, zaključila je Lebl.

Reci što misliš

Lost Password

0