MENI
SPORNI POVIK

HDZ pod udarom kritika za političko uhićenje mladića koji je u Poreču vikao protiv vladajuće stranke

“To je nešto što na stanovit način prijeti slobodi izražavanja. Mislim da ovako jedan benigan folklorni iskorak mladića nije zalužio prijeku reakciju policijskog sustava”
Prekršajna prijava 18-godišnjaku iz Poreča koji je pred premijerom Plenkovićem vikao: “HDZ lopovi!” i danas izaziva reakcije javnosti. Pravnici s kojima smo razgovarali tvrde da prijava porečke policije ugrožava slobodu izražavanja i da je mladić imao pravo na kritiku političarima.
Je li ovaj trenutak glasne i oštre kritike vlasti izraz slobode govora ili kršenje javnog reda i mira?
Ako pitamo porečku policiju – 18-godišnjak je vikanjem počinio prekršaj i treba na sud. No, što kaže bivši šef USKOK-a i kazneni odvjetnik?
“To je nešto što na stanovit način prijeti slobodi izražavanja. Mislim da ovako jedan benigan folklorni iskorak mladića nije zalužio prijeku reakciju policijskog sustava i bojim se da bi nam se EU mogla nasmijati na ovoj našoj revnosti”, kaže Željko Žganjer, kazneni odvjetnik.
Prijavljeni Marko Starčić, inače član Živog zida, kaže da je instinktivno reagirao. Kad je čuo da će mu dostaviti prijavu mislio je da se netko s njime šali.
“Međutim, stvarno je bila policija i 4 min nakon toga dolazi mi policajac i dostavlja obavijest. Poziv na sud za prekršajni postupak zbog vikanja lopovi i lopine i čekam poziv za suca prekršaja”, kaže Marko Starčić.
Sud će ocijeniti: je li mladić svojim vikanjem ometao javni red i mir – ili je tek koristio ustavno pravo slobode govora i izražavanja misli?
“Da je rekao ‘volim HDZ’ sigurno ne bi bilo procesuirano nego bi za neke to bio osvjedočeni znak domoljublja”, ističe Žganjer.
Prekršajnu prijavu premijer je ovako prokomentirao:
“Zakon se treba provoditi”, poručuje premijer Andrej Plenković.
Nije to prvi, a ni zadnji put, da razočarani građani dovikuju političarima. Plenković je iste uvrede slušao prije par mjeseci u Splitu pišu Vijesti.hr.
Tada policija nije reagirala. Ali zato je, tjedan dana kasnije, u Metkoviću legitimirala prosvjednika i oduzela mu transperente protiv HDZ-a prije predizbornog skupa.
Policija je po istim osnovama privodila i za vrijeme premijera Milanovića – i to na proslavi Oluje.
Ali, Milanović je tada priopćenjem poručio da nema potrebe za prijavama:
Kada je riječ o skupovima u kojima sudjeluju političari, izražavanje nezadovoljstva ne mora nužno imati obilježja remećenja javnog reda i mira. Jednostavno, pravo na kritiku i izražavanje svog mišljenja normalno je i uobičajeno u demokratskim društvima. (6.8.2013.)
Nitko nije bio kažnjen ni 2005.-te kada se na proslavi Oluje zviždalo i vrijeđalo bivšeg predsjednika Mesića. Ustav i zakoni se u 12 godina nisu promijenili – ali tumačenje zakona očito jest pišu Vijesti.hr.

Komentiraj