Hrvatska miriše na ajvar: Sezona proizvodnje u punom je jeku

Tone i tone paprika s polja putuju prema tvornicama za preradu povrća kako bi delikatesni prilog stigao do stolova

Sve počinje na poljima, s Podravkom i Slavonkom. To su dvije sorte paprike stvorene isključivo za preradu u ajvar. Prve su i zasad još uvijek jedine hrvatske sorte povrća s međunarodnim DUS certifikatom, a upisane su i u zajednički katalog sorti Europske unije. Antun Harambaša kraj Koprivnice papriku uzgaja već 10 godina. “Imamo papriku u dobroj kondiciji, nije zalijevana i to je najvažnije i paprike bude izraslo 30-ak 40 tona. Morate imati volju i smisao za to, morate uvijek biti u pravo vrijeme na pravom mjestu”, tvrdi Harambaša pišu Vijesti.hr.

S polja do tvornice u Varaždinu paprike stižu u roku od 24 sata. U tvornici se dnevno preradi između 70 i 80 tona paprike. Radnici rade u tri smjene, a strojevi su uključeni svih sedam dana u tjednu, bez sata odmora. Prošle godine proizveli su rekordnih 4 tisuće tona ajvara, a ove godine bit će ga još više.

“Sama prerada iz svježe paprike do gotovog proizvoda na paleti traje 3 sata. U tom procesu imamo kontrolu ulazne sirovine, imamo kontrolu cijelog procesa i kontrolu gotovog proizvoda”, objašnjava Slavica Kolesar, direktorica tvornice za preradu povrća pišu Vijesti.hr.

Za jednu staklenku gotovog ajvara potrebno je otprilike 14 paprika, malo patlidžana, suncekretovo ulje i koncentrat rajčice. Dodaju se i začini i ljuti feferon i tek tada ajvar je spreman za police trgovina. Od sendviča do roštilja – ajvar je nezamjenjiv u brojnim kombinacijama. Kuhari pak tvrde da je i zdrav jer 100 grama ove delikatese zamjenjuje jedan obrok povrća.

Reci što misliš

Lost Password

0