Porastom PDV-a ugostitelji shvatili kako mogu izigrati zakon: “Reklamiraju iste cijene, a izbjegavaju porez”

PDV za ugostitelje porastao je s 13 na 25 posto. Neki su negodovali, neki digli cijene u objektima, dok su neki odlučili iskoristiti šansu da izbjegnu plaćanje

Početkom ove godine je PDV za ugostitelje porastao s 13 na 25 posto. Neki su negodovali, neki pak digli cijene u svojim objektima dok su neki odlučili iskoristiti šansu za izbjegnu plaćanje.

“Subjekt nije u sustavu PDV-a prema čl. 90 st. 2 Zakona o PDV-u, PDV nije obračunat”, navodi se na računu izdanom u jednoj zagrebačkoj slastičarnici za koju je očigledno da u godini ostvari prihode veće od granice dozvoljene za oslobođenje plaćana PDV-a.

Tvrtke preko koje slastičarnica posluje osnovana je 2016., a dotad je poslovala preko druge firme, koja je 2015. prijavila godišnji prihod veći od osam milijuna kuna.

Ugostiteljima nije dugo trebalo da osmisle razne načine na koje se pokušavaju izvući od plaćanja poreza. Jedan je vlasnik kazao kako su u njegovu susjedstvu dva lokala čiji su vlasnici u posljednje vrijeme promijenili tvrtke preko kojih posluju te prijavili poslovanje izvan sustava PDV-a

“To je nelojalna konkurencija. Ja sam morao povećati cijene zbog većeg PDV-a, a moji susjedi se ‘reklamiraju’ kako su im cijene ostale iste, a oni osnovali novu tvrtku te subjekt prijavili izvan sustava PDV-a”, upozorio je ugostitelj koji je želio ostati anoniman donose Vijesti.hr.

On, kaže, primjećuje kako je taj “model poslovanja” među ugostiteljima dosta uzeo maha.

“Mogu tako svake godine osnovati novu tvrtku, i nikad ne platiti PDV, i to sve u istom prostoru i s istim ljudima”, kaže vlasnik lokala.

Porezna savjetnica Snježana Galić kaže da je namjera oslobađanja plaćanja PDV-a u prvoj godini poslovanja namijenjena početnicima u biznisu, tvrtkama koje tek započinju s radom, a ne već uhodanim poslovima za koje je i više nego očito da ostvaruju mnogo veće godišnje prihode od 200-tinjak tisuća kuna.

“U suprotnom, ako poslovanje nije bazirano na ekonomskoj logici nego je isključivo motivirano neplaćanjem PDV-a, to je to izigravanje zakona donoe Vijesti.hr.

Te tvrtke početnici su prvu godinu oslobođene plaćanja PDV-a, ali ako u toj godini ostvare prihode veće od 230 tisuća kuna (od 2018. 300 tisuća kuna), one godinu kasnije automatizmom ulaze u sustav PDV-a. Retroaktivno im se za prvu godinu, iako su ostvarile veći prihod, ne zaračunava PDV. Teoretski je moguće da svake godine otvorite novu tvrtku i tako izbjegavate plaćanje PDV-a, ali ne znam koliko je to dugoročno isplativo, i tko je spreman na takav rizik”, objasnila je Galić.

Zakon o PDV-u kaže da se malim poreznim obveznikom smatra “pravna osoba čija vrijednost isporuka dobara ili obavljenih usluga u prethodnoj kalendarskoj godiin nije bila veća od 230.000 kuna”. Stoga je “porezni obveznik iz stavka 1. ovog članka oslobođen plaćanja PDV-a na isporuke dobara ili usluga, te nema pravo iskazivati PDV na izdanim računima i nema pravo na odbitak pretporeza”.

Reci što misliš

Lost Password