Autobusi na Markov trg došli čak iz Dalmacije: Roditelji od Vlade traže da osigura lijek Spinrazu

Predstavnici udruge Kolibrići, koja okuplja roditelje vitalno ugrožene djece, te Koalicije udruga u zdravstvu u četvrtak su na Markovu trgu prosvjedom od Vlade zatražili da djeci oboljeloj od spinalne mošićne atrofije osigura lijek Spinrazu, a među njih je došao ministar zdravstva Milan Kujundžić te ih pozvao na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Sudionici prosvjeda “Spinraza za sve” isticali su da taj lijek ne predstavlja trošak za državi nego dugoročnu uštedu, ističući da će upotreba Spinraze dugoročno smanjiti troškove liječenja u bolnicama.

Prosvjednici tvrde kako je riječ o lijeku kojim se može spriječiti progresija spinalne mišićne atrofije.

Na transparentima ispisali poruke “Božićna želja”, “Spinarza za sve”, “Djeca umiru, a mladi odlaze”, “Hrvatska 2017.”, “Moj život bez kolica je u vašim rukama”.

Uoči jutrošnje sjednice Vlade, ministar Kujundžić poručio je da će Ministarstvo zdravstva učiniti sve što može, poštujući pravila struke, kako bi oboljela djeca dobila novi efikasni lijek za tu bolest.

“S roditeljima sam u kontaktu, razumijem njihove nade i očekivanja od toga lijeka i učinit ćemo sve što se može, ali pri tome poštujući pravila struke i mogućnosti koje se otvaraju u sustavu medicine”, izjavio je Kujundžić.

Reci što misliš

Lost Password