Blagdan sv. Nikole: Zaštitnik mnogih, ali ipak mu se najviše vesele djeca

Danas je blagdan svetoga Nikole, zaštitnika djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika.

Najviše mu se ipak vesele djeca jer svake godine na današnji dan, 6. prosinca, daruje dječicu širom svijeta, puneći im čizmice ili čarapice. 

Tko je bio sveti Nikola i otkud običaj punjenja čizmica? Sveti Nikola rođen je u 4. stoljeću u gradu Patara u današnjoj Turskoj, u bogatoj obitelji. Rano je ostao bez roditelja koji su mu ostavili veliko bogatstvo. Nije ga trošio na sebe već je odlučio pomagati potrebitima. 

Mnogo je legendi vezanih uz njegovo ime, no najpoznatija je ona da je čuo za oca koji je imao tri kćeri, ali je ostao bez službe i imetka pa nije imao za miraz i pristojnu udaju, već ih je odlučio prodati. Večer prije nego će prva djevojka napustiti kuću, kroz prozor je Nikola ubacio punu čarapu zlatnika. Djevojka je zahvaljujući njemu imala za miraz i udaju. Drugog jutra pronašli su još jednu čarapu punu zlata. Treću čarapu sa zlatom Nikola je ubacio kroz dimnjak jer su svi prozori bili zatvoreni, a legenda kaže da je novac pao u čarapu koja se sušila iznad peći.

Postoji i legenda prema kojoj je sveti Nikola, dok je kao svećenik išao na put u Svetu Zemlju, bio na brodu s ostalim putnicima, a kad je nastala velika oluja, on ju je utišao i spasio putnike od sigurne smrti. Zbog toga je on zaštitnik putnika i mornara, a mnoge luke na svijetu imaju njegovu sliku.

I kasnije je Nikola nastavio pomagati potrebitima, ali nikada za to nije tražio nikakvu slavu ni zahvalnost. Postao je biskup u Miri, a zbog svoje vjere bio je i zatočen od strane vojnika cara Dioklecijana. No vjeru nikada nije htio poreći, a pušten je iz zatvora dolaskom na vlast cara Konstantina. U Miru se vratio već ostario, duge sjede brade, te je nastavio sa svojim dobročinstvima. 

Umro je 6. prosinca, a sahranjen je u Miri. Kasnije je njegovo tijelo preneseno u Italiju, u Bari.

Reci što misliš

Lost Password