MENI
očekuju se gužve

HAC i HTZ za vikende na Lučkom i graničnim prijelazima dijele vodu turistima

Hrvatske autoceste (HAC) i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i ovog će ljeta tijekom vikenda na naplatnoj postaji Lučko turistima dijeliti bočice s vodom, i to od predstojećeg vikenda koji je jedan od udarnih u turističkoj sezoni pa sve do vikenda sredinom kolovoza.

“Vodu ćemo turistima u suradnji sa HTZ-om na Lučkom dijeliti vikendima do 12. kolovoza, i to u dva vršna termina kada je promet najveći, ujutro i poslijepodne subotama i nedjeljama. Očekuje se da će se turistima podijeliti ukupno više od deset tisuća bočica vode, kao i letci sa savjetima za sigurnu vožnju autocestama na tri jezika”, kažu u HAC-u.

Predstojeći vikend jedan je od udarnih u turističkoj sezoni i na svim se autocesama očekuje veliki priljev vozila, pa iz HAC-a pozivaju vozače da, zbog svoje i sigurnosti drugih sudionika u prometu, prilagode vožnju uvjetima na cesti.

“Zbog sve učestalijih prometnih nesreća na autocestama, molimo vozače za dodatni oprez te ističemo važnost praćenja prometne signalizacije, uvjeta na cesti i poruka na info-displejima”, poručuju iz HAC-a.

Podsjećaju i kako se na autocestama svake godine bilježi porast prometa, naročito tijekom ljetnih mjeseci. Samo prošle godine Hrvatsku je posjetilo 18,5 milijuna stranih gostiju, od kojih je 85 posto došlo cestovnim prijevozom, navode iz HAC-a.

Podsjećaju kako su najčešći razlozi prometnih nesreća brzina, umor te skretanje pažnje s vožnje, najčešće zbog korištenja mobitela te stoga pozivaju vozače da prilagode brzinu, ne voze umorni i ne koriste mobitele u vožnji. “I najmanja prometna nesreća samo s materijalnom štetom, znatno uspori promet”, upozoravaju iz HAC-a.

Iz Glavnog ureda HTZ-a su najavili da će osim na autocesti na Lučkom, bočice s vodom dijeliti i na graničnim prijelazima Plovanija, Rupa, Karasovići, Bregana, Macelj i Bajakovo, i to vikendima subotom ujutro do 13 sati i nedjeljama od 15 do 19 sati.

Zbog toga će na prijelaz Plovanija u subotu, 21. srpnja, doći i direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić sa suradnicima te predstavnici istarske Turističke zajednice te dijeliti turistima vodu i promotivne brošure. Procjenjuje se da će u dva dana podijeliti oko 4.500 boca vode te isto toliko promo materijala vezanog uz zdravstveni i nautički turizam.

“Cilj ove akcije je pozicioniranje Hrvatske kao zemlje ljubaznih i dobrih domaćina, ali i izražavanje zahvalnosti brojnim turistima koji su za svoja odredišta odabrali brojne hrvatske destinacije”, kažu iz Glavnog ureda HTZ-a, iznoseći i podatke da je prošle godine na isti dan (21. srpnja) na graničnom prijelazu Plovanija ušlo gotovo devet tisuća vozila sa oko 37 tisuća putnika.

Komentiraj