Hrvatska suočena s pomanjkanjem cjepiva protiv gripe: Hoće li nova pošiljka doći na vrijeme?

Cjepiva protiv gripe više nema u čak četiri županije! Dok se lani cjepilo samo 7% populacije, ove godine u samo tri tjedna potrošeno je svih 280 tisuća doza, pa je Hrvatski Zavod za javno zdravstvo morao naručiti još. 

 

Nabavljeno je 280 tisuća doza, a tri tjedna od početka cijepljenja nestašica je u Zagrebu, Karlovačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, pišu Vijesti.hr

“Zbog veće potrošnje koja je ove sezone primijećena, naručeno je još dodatnih 6.000 doza, da bismo sada imali saznanja da u nekim županijama nedostaje cjepiva protiv gripe, tako da smo u postupku nabave još dodatnih količina točno još 3.500 doza”, kazala je Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

I stižu početkom prosinca. Hoće li se na vrijeme cijepiti svi koji žele? Epidemiologinja Kurečić Filipović poručuje: mjesta za paniku nema, pišu Vijesti.hr

“Cjepivu protiv gripe uobičajeno treba dva do tri tjedna da prodjeluje, odnosno da osoba stekne imunitet. Očekujemo kao i prijašnjih godina početak prave epidemije je negdje oko Božića, ili početkom siječnja. Tako da mislimo da doista ima dovoljno vremena da se osobe dođu procjepiti.”

 

Reci što misliš

Lost Password