Ima se za za blindirane aute, avione i političke stranke ali ne i za lijek za djecu?

Roditelji pedesetak oboljele djece znaju da lijek postoji, da može pomoći njihovoj djeci, ali da za njega nema novca. Uoči prosvjeda pitaju kako to da ima novca za sve ostalo ali za lijek ne

Malo je koja izjava nekog političara u posljednje vrijeme toliko digla javnost na noge kao obrazloženje ministra zdravstva Milana Kujundžića da lijeka za spinalnu mišićnu atrofiju još nema jer nitko nije dovoljno bogat da može liječiti sve.

“Želimo da se naš glas čuje, jer ovo nije pitanje samo Spinraze. Ovo je pitanje svih inovativnih lijekova i terapija koji se u Hrvatskoj, nažalost, pod izlikom nedostatka novca, ne provode. A u isto vrijeme smo svjedoci isto tako da se novac nemilice troši na luksuze političara, pogodovanja razna, i tako dalje.”, kazala je Ana Alapić, predsjednica Udruge Kolibrići, prenose Vijesti.hr.

No umjesto da isune njihova očekivanja, političari su ih šokirali. Izjava ministra zdravstva da nitko nije dovoljno bogat da liječi sve, razočarala je I razbjesnila roditelje oboljele djece.  A nije ih utješilo ni nemušto izvlačenje.

“Na prosvjed smo pozvali zapravo sve građane. Zato što to, kao što sam i rekla, nije pitanje samo naše djece. Sutra može bit pitanje bilo koga od nas. Naš zdravstveni sustav se urušava. Nema konkretnih poteza koji bi doprinijeli u pozitivnom raspletu situacije.”, rekla je Ana Alapić, predsjednica Udruge Kolibrići donose Vijesti.hr.

I dok hrabre majke čvrsto stoje pri svojim stavovima, ni ministar Kujundžić ne mijenja svoje mišljenje.

“Ne znam o kojoj promijeni mišljenja govorite. Roditelje potpuno razumijem. kao i svakoga normalnoga čovjeka da bi htio pomoći bolesnom, svakom čovjeku, a poglavito djetetu. Ovdje se radi uistinu o novome lijeku, specifičnome lijeku, koji je registriran i u Americi i u Europi po ubrzanoj proceduri. Naprosto zato što je to prvi lijek koji je dao nadu. On nije dao sigurnost nego nadu.”, kazao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Priču roditelja pogledajte u prilogu koji donosi Potraga.

Reci što misliš

Lost Password