Ivo Sanader otkrio kako se svađao sa susjedima: “Dajte vi nama koridor da budemo susjedi Austriji”

Sanader tvrdi da je Slovencima govorio da arbitraža ne dolazi u obzir.

Na današnji dan prije točno osam godina Ivo Sanader dao je ostavku na mjesto predsjednika Vlade. U četvrtak, kada je Arbitražni sud objavio presudu hrvatsko-slovenskog spora, Sanader je kazao kako je razlog njegove ostavke bio taj što nije htio potpisao arbitražu.

Sanader tvrdi da je Slovencima govorio da arbitraža ne dolazi u obzir, piše Večernji.

“U ljeto 2007. tadašnji slovenski premijer Janez Janša i ja dogovorili smo na Bledu da se granični spor riješi pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu. No sljedeće je godine Janša na izborima izgubio za jedan mandat, a vladu je formirao Borut Pahor. Uskoro nakon toga najavio mi je da neće prihvatiti Međunarodni sud pravde. Nas on ne zanima, hajmo mi to riješiti arbitražom, kazao mi je. Rekao sam da arbitraža, koja se inače oslanja ne samo na međunarodno pravo već i na druga načela, poput pravičnosti, za nas ne dolazi u obzir”, rekao je Sanader u intervjuu za Večernji.

Otkrio je i kada su počeli problemi sa slovenskom blokadom te priznao da je u to vrijeme postojala i tajna diplomacija.

“Da, Pahor i ja smo se našli nekoliko puta. Na sastanku u Mokricama, u četiri oka sam ga pitao zašto to radi, da je to je čista ucjena. Rekao mi je da je to njima zadnji vlak. Ako nam vi to ne date, mi ne dižemo blokadu, poručio je. Tad sam mu rekao: “Borute, upamti, Hrvatska će ući u EU, a neće dati ni centimetra zemlje”.

Još je sporazumom Račan – Drnovšek bilo predviđeno da se Sloveniji prepusti dio teritorija. Tvrdi i da ga je Račan zvao kako bi to javio, no da on to nije htio dozvoliti.

“Račan je parafirao sporazum s Drnovšekom i nazvao me tog ljeta, kao šefa HDZ-a i oporbe, da mi to kaže. Rekao mi je da im dajemo većinu Piranskog zaljeva i taj dimnjak, koridor do otvorenog mora jer žele biti pomorska zemlja, a to ne mogu biti prema konvencijama UN-a ako nemaju doticaj s otvorenim morem.

Ivice, što to radiš?”, pitao sam. “Tu na mene i na HDZ ne možeš računati”, rekao sam mu. “Nema šanse”. Više me nije kontaktirao do početka Sabora. Ne znam je li on to organizirao, ali me zvali da se nađem sa slovenskim predsjednikom Milanom Kučanom i ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom. I jednom i drugom rekao sam isto: “Vi želite biti pomorska zemlja i treba vam koridor do otvorenog mora. To je 166 četvornih kilometara. Ja sam spreman to potpisati, ali pod jednim uvjetom. Mi želimo biti izravni susjedi s Austrijom, pa vi nama dajte koridor od 166 četvornih kilometara do Austrije”. Mislili su da se šalim. Ali nisam. I tako je taj plan propao, a sporazum Račan – Drnovšek nikad nije došao u Sabor”, ispričao je Sanader.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Reci što misliš

Lost Password

0