MENI
što će biti s reformom obrazovanja?

Marko Vučetić: "Politički trač je odredio tužno lice sudbine reforme hrvatskog obrazovanja!"

Na saborskom aktualnom prijepodnevu zastupnik Mosta nezavisnih lista Marko Vučetić osvrnuo se na obrazovnu reformu te uputio pitanje premijeru Andreju Plenkoviću:
“Početkom 2017. godine Vlada je imenovala stručno Povjerenstvo za provedbu strategije obrazovanja znanosti i tehnologije i to temeljem kriterija stručnosti i pluralnosti. To su komplementarni i jedini mogući kriteriji kojima je potrebno udovoljiti kad se radi o ovoj tematici, no nakon toga je uslijedilo nešto što je najjednostavnije nazvati političkim tračom. Politički trač je odredio tužno lice sudbine reforme hrvatskog obrazovanja. Sad Vas pitam premijeru, uviđate li da je politički trač doveo u pitanje ono što je neupitno, a to je stručnost Povjerenstva. Stručnost koje je nestalo onkraj svake politike i političnosti. Pitam vas uviđate li da reforma obrazovanja počiva na anticipaciji boljeg svijeta. Taj bolji svijet je sad zatvoren u političke dogovore jer ti politički dogovori su vođeni načelom jedne ogorčenosti i ogorčenog održanja. Obrazovanje to nije. Politika se u teoriji često naziva endogenom hermenutikom obmanjivanja, ona skriva. Obrazovanje razotkriva, osposobljava, ono uprisutnjuje slobodu. Jeste li svjesni da dok vremenujete ovu funkciju premijera koja je politička funkcija da zbog javnog interesa nužno morate zaštititi obrazovanje i reformu obrazovanja od svih ovih političkih pervertiranja istine?
Preuzimali ste mnoge identitete, od premijerskog preko prosvjetiteljskog do ovog protagonista kolektivnog imaginarija. Baudelaire je rekao da u popis ljudskih prava treba uvrstiti dva: da čovjek proturječi samom sebi, a drugo je da ima mogućnost napustiti. Da mnogi napuštaju Hrvatsku to nam je evidentno, ali bih Vas zamolio da koliko god je moguće manje konzumirate ovo pravo da budete u proturječju.”

Komentiraj