MENI
NEPOTREBNA MRŽNJA

Načelnik Kostanić o počiniteljima požara: Policiju ne zanima nacionalnost, raspirivanje mržnje je nepotrebno

Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić rekao je u subotu kako je policija kriminalističkim istraživanjima utvrdila da su svi počinitelji izazivanja požara na području te PU hrvatski državljani, da se policija ne bave komentarima tko je koje nacionalnosti te je istaknuo kako je bilo kakvo raspirivanje mržnje nepotrebno.
 “Do naloga koji je premijer Plenković početkom tjedna dao ministru Božinoviću da se detaljno istraže uzroci požara koji plamte po Dalmaciji, Policijska uprava šibensko-kninska već je podnijela pet kaznenih prijava zbog počinjenja kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, rekao je Kostanić u razgovoru za portal ŠibenikIN.
 Radilo se o četiri nehajno izazvana požara na otvorenom prostoru te na građevini, o jednoj seriji namjerno podmetnutih, a evidentirana je i jedna psihički bolesna osoba koja je podmetnula dva požara. Objašnjenjem te razlike između počinitelja jasno je da imaju različite razloge kojima objašnjavaju svoje postupke, rekao je načelnik Kostanić.
 “Određenima pobjegne vatra prilikom spaljivanja biljnog otpada na poljoprivrednom zemljištu, dok primjerice čiste maslinike i druge poljoprivredne kulture  ili prilikom spaljivanja zbog nicanja nove trave radi ispaše stoke. Kako nisu spaljivanje prijavili vatrogascima, a požar se proširio i izazvao opasnost za građane i imovinu, svojim nehajem i olakim shvaćanjem posla kojeg misle lako i brzo obaviti, ‘zaradili’ su kaznenu prijavu. Drugi potpaljuju požare zbog svojih privatnih sukoba s određenim osobama jer žele te osobe prikazati kao palitelja i piromana, ali radom policije, u suradnji s građanima i vatrogascima, dokazali smo njihovu odgovornost i kazneno ih prijavili zbog namjernog izazivanja požara,  rekao je Kostanić.
Policajci prvo ugasili požar pa uhitili počinitelja   
Kako je istaknuo, policijski službenici su dva puta i gasili požare koje su zatekli, od kojih je jedan počinitelj zapalio ne znajući da su u blizini policajci u ophodnji, koji preveniraju područjem cijele PU.
 Policajci su prvo ugasili požar da se ne proširi i ne predstavlja opasnost u većim razmjerima, kaže Kostanić, a zatim su uhitili osobu koja je pobjegla i uz kaznenu prijavu je nakon kriminalističkog istraživanja ta osoba i privedena. 
 Drugi put su gasili prilikom prikupljanja saznanja o mogućim počiniteljima, kad je izbio požar kojeg su ugasili da se ne proširi na staje sa sijenom i na kuće koje su bile u blizini. Taj počinitelj također je pronađen i priveden, rekao je načelnik PU šibensko-kninske.

Komentiraj