projekt DIP-a

Od studenog kreće edukacija srednjoškolaca “I moj glas je bitan!”

Od studenog ove do veljače iduće godine, Državno izborno povjerenstvo će u 22 srednje škole provesti projekt edukacije mladih birača o izborima pod nazivom “I moj glas je bitan!”.

Edukacija je namijenjena učenicima četvrtih razreda srednjih škola, koji 2019. postaju punoljetni te kao takvi po prvi puta mogu sudjelovati na izborima, koji će se održati tijekom te godine, a prvi su na redu izbori za Europski parlament, u svibnju iduće godine. Zbog toga, edukacije kreću već u studenom u školama u Zagrebu i Velikoj Gorici, a nastavljaju se u siječnju i veljači u srednjim školama u gradovima ostalih županija: Splitu, Vukovaru, Virovitici, Bjelovaru, Čakovcu, Slavonskom Brodu, Požegi, Varaždinu, Puli, Rijeci, Karlovcu, Sisku i Dubrovniku.

Cilj edukacije je upoznati mlade birače s izborima te načinom na koji se ostvaruje aktivno i pasivno biračko pravo.

Tijekom edukacije, učenike će se upoznati s osnovnim izbornim pojmovima, a naglasak će biti na izborima za Europski parlament te predsjedničkim izborima.

Učenici će imati priliku sudjelovati u simulaciji glasovanja na biračkom mjestu, kako bi se na interaktivan način upoznali sa pravima birača na dan izbora.

Materijali i ostale informacije vezane za edukaciju “I moj glas je bitan!” dostupni su na web stranici Povjerenstva.

Komentiraj