Opet ludo na suđenju Mamiću: “Jeste sad sretni svi? Hoćete krvi moje?”

Županijski sud u Osijeku pod opsadom je policije, gdje je u 10 sati nastavljeno suđenje braći Mamić, a kao svjedok pojavio se Dejan Lovren. Na Zdravka Mamića paze osječki pravosudni i policajci koji su stigli iz Zagreba. Uslijed nedavnog napada na Mamića, pojačano osiguranje pratiti će svaki njegov korak na sudu, piše Večernji.hr.

Unatoč ranjavanju, Mamić nije otkazao svoj dolazak na ročište te neće propustiti svjedočenje Dejana Lovrena, koji je uz Luku Modrića jedan od ključnih svjedoka. Zakonski gledano, ako se i ne pojavi, rasprava se može održati bez njega.

Zdravko i Zoran Mamić, uz Damira Vrbanovića i Milana Pernara, optuženi su za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama. Među ostalim, predmet optužnice je i Lovrenog transfer iz Dinama u Olympique Lyonnais. Lovrenu je isplaćeno 25,9 milijuna kuna transfernog obeštećenja na koje, prema optužbi, nije imao pravo. Aneks ugovora, prema kojemu polovica iznosa tog transfera pripada njemu, a polovica Dinamu, potpisan je početkom 2011., odnosno godinu dana nakon što je on već stigao u Lyonnais. Međutim, optužba navodi kako na spornom aneksu stoji lažni datum, 9. siječnja 2007. Prema optužnici, dobivenih 25,9 milijuna kuna Lovren je proslijedio Zoranu Mamiću, koji je tim novcem zatvorio svoju raniju pozajmicu podinutu u klubu. Tako je Zoran Mamić, navodi USKOK, 24 milijuna kuna duga Dinamu vratio novcem – Dinama, piše Večernji.hr.

Prvi je kao svjedok izašao Dejan Lovren. Ispituje ga Toni Petković, zamjenik državne tužiteljice. Na početku suđenja, izrečeno je upozorenje Zdravku Mamiću o pridržavanju reda u sudnici te ukoliko se ne bude pridržavao, bit će udaljen iz sudnice.

Kada ste počeli trenirati u Dinamu?

“S 14 godina došao sam u Dinamo, 2004. ili 2005. godine.”

Kada ste potpisali prvi profesionalni ugovor?

“Prvi profesionalni ugovor potpisao sam 2007 godine.”

Gdje ste ga potpisali?

“U Dinamu.”

Koliko ste tada imali godina?

“Tada sam imao 17 godina.”

Bili ste maloljetni, jesu li s vama tada bili roditelji?

“Nisu mi rekli, nitko mi nije objasnio da roditelji su trebali biti tu.”

Jeste li nakon 2007. potpisali još koji profesionalni ugovor?

“Potpisivao sam puno ugovora. Potpisivao sam anekse o povecanju place. Sigurno sam nešto potpisivao.”

Jeste li kao igrač postavljali uvjete?

“Nisam. Imao sam početnu plaću 3000 eura s bonusima, to je vodila moja majka Silva Lovren. Ja sam bio zadovoljan u tom trenutku sto sam imao.”

Sjećate li se tko je ispred Dinama vodio razgovore?

Zdravko Mamić, on je to vodio i bio je u pregovorima s mojom majkom. Znam da mi je knjigovođa Željko Vukelić vodio to, ne znam jesam li ga ostavio sebi ili njemu dao”

Nakon potpisivanja, jeste li nastavili ili otišli na posudbu?

“Otišao sam u Zaprešić na sezonu i pol pa sam se vratio u Zagreb.”

Na koji je način sklopljen aneks o transferu?

“Sve poslove oko tih ugovora je vodila moja majka Silva, ona je imala razgovore sa Zdravkom Mamićem. Ona je tražila da mi se 50% obeštećenja transfera, to je bilo dogovor prije potpisa profesionalnog ugovora, i njega sam odmah potpisao nakon potpisivanja profesionalog ugovora. Siguran sam da sam taj aneks ugovora o obeštećenju transfera potpisao daleko prije 2009.”

Budući da je Dejan Lovren svjedočio drugačije od onoga tijekom ispitivanja u Uskoku, sudac je predložio da mu se pročita što je rekao u USKOK-u.

“Što se tiče mog stjecanja 50 posto, to sam potpisao tri mjeseca prije odlaska u Oyimpic Lyon u rujnu/listopadu 2009. Odlučio sam tražiti povećanje plaće, imao sam plaću 6000 eura, tražio sam godišnju plaću od 250 tisuća eura, to Zdravko Mamić nije dao. Tada sam tražio 50 posto transfernog obeštećenja, na to je pristao. Taj aneks sam potpisao negdje u rujnu ili listopadu 2009. Tri do četiri mjeseca prije mog odlaska iz Dinama u Olympic Lyon.”

Zdravka Mamića izbacila je iz takta tvrdnja suca, na što je ustao i ljutito rekao: “Jeste sad sretni svi? Hoćete moje krvi? Hoćete moje džigerice?” te potom izašao iz sudnice.

Lovren je rekao da je aneks ugovora potpisao 2007, a kod Vlatke Peras ponovno isti iz 2007. samo s izmijenjenim tekstom.

Jeste li dobili primjerak aneksa iz 2007.?

“Ne znam, to pitajte moju majku. Imao sam 17 godina, sve što sam potpisivao pitao sam majku. ”

Tko vam je aneks iz 2007. dao na potpis?

“Mislim Vlatka Peras.”

Da li vam je poznato imate li u posjedu taj ugovor aneks iz 2007. godine?

“Ne znam jel imam taj ugovor, dosta sam ugovora potpisao.”

Je li aneks proslijeđen knjigovođi?

“Stvarno ne znam.”

Imate li aneks iz 2009.?

“Ispast ću smiješan, mene nisu zanimali papiri kao ni danas što me ne zanima, bitno mi je da sam u ekipi i da igram. Možda ga ima Mario Mamić.

Ovi aneksi, jesu li bili sastavljani na stranim jezicima?

“Nisam čitao, potpisivao sam ono što je majka rekla, što mi se stavilo na stol.”

Sjećate li se aneksa iz 4.1.2010. prema kojem vam je jednokratno isplaćen iznos od 82.500 eura. Jeste li vi to potpisali?

“Koliko vidim tu pise Silva Lovren.”

Sad kad vidite, je li vam taj novac isplaćen?

“Majka je to vodila, imala je punomoć na sve račune, i vodila računa da ostanem normalan.”

Je li temeljem te punomoći majka potpisala aneks ugovor?

“Ako sam joj dao punomoć, onda je potpisala.”

Punomoć je izdana 15. siječnja, a aneks je potpisan 4. siječnja. Kako je onda vaša majka potpisala aneks, ako je punomoć dobila 11 dana nakon potpisa?

“Možda se punomoć odnosila na nešto drugo, ne znam.”

Okolnosti prelaska iz Dinama u Olympic?

Mario Mamić mi je objasnio da odlazim, nakon toga sam otišao u Francusku s Mariom Mamićem, Damirom Vrbanovićem i sinom Ćire Blaževića, Mirom koji je prevodio. Tok karijere je vodio Mario Mamić, on mi je riješio ugovor o primanju plaće, on je skoro cijelu karijeru uz mene. Ne znam koliko je transfer iznosio jer su bili uračunati i bonusi. Znam da sam dobio s porezom koji je platio NK Dinamo 4 milijuna i 200.000 eura.”

Nakon jedne i pol godine došlo je do isplate honorara, Zdravko Mamić je objasnio da Olympic nije isplatio odštetu.

“Ne mogu znati kad je isplaćeno Dinamu. Nakon godinu i pol dana jednokratno mi je isplaćen. Ne znam je li Olympic isplatio Dinamu jednokratno ili u više rata. Sjećam se da sam slao dopise Dinamu, dao sam ih Mariju Mamiću, i on je vodio sve oko mene, rekao je da je Dinamo u problemima s likvidnošću”

Jeste dobili kakav pisani odgovor iz Dinama?

“Dobio sam samo usmeni odgovor. I čuo sam se sa Zdravkom Mamićem da vidim što je, koji je objašnjavao da će biti sve uredu. Možda je dobio Mario Mamić, pa mi je samo prenio.”

Kako ste naveli koliko potražujete, od prve rate. Kako znate da je sjela prva rata?

“Bio sam u konstantnom kontaktu s Marijom Mamićem. Je li konkretno dopis poslan telefaksom iz Lyona u Dinamu slao. Ne mogu se sjetiti kako sam slao Mariju Mamiću. Ovaj dopis sam osobno potpisao.”

Predočuje se još jedan dopis o potraživanju. Jeste ga vi sastavljali?

“Očito jesam.” 

Više pročitajte OVDJE i pogledajte u prilogu

 

Reci što misliš

Lost Password

0