Padaju temperaturni rekordi: Kako se građani nose s nepodnošljivim vrućinama?

Uz Dalmaciju i uvijek vruću Zagoru, najtoplije je danas bilo na istoku zemlje. Provjerili smo, stoga, kako se Slavonci nose s vrućinama.

Ni ventilatori ne pomažu. Ne mogu rashladiti osječku tržnicu. Maja bi se, kaže kroz šalu, najradije zavukla u rashladnu vitrinu u kojoj drži jaja što ih prodaje, pišu Vijesti.hr

“Jaka je zapara, pogotovo ova plastika kad upekne. Strašno je vruće”, priča nam Maja Bošković, prodavačica jaja na osječkoj glavnoj tržnici.

Slavonija je nakon Zagore danas najtopliji kraj u Hrvatskoj. Zbog sunca i umjetnici s Land art festivala Slama mijenjaju lokaciju rada. S njive su se preselili na obalu stare Drave u Bilju.

“Ovdje postoji prirodan hlad, voda u kojoj se čovjek može osvježiti, na njivi bez hlada, stabla pa čak i ti šatori to se toliko upari da je postalo opasno po život”, ističe Nikola Faller, umjetnik i organizator Land art festivala Slama.

Hitna pomoć danas ima puno posla. “Od jutra zvone telefoni, zbilja imamo jako puno poziva. To su uglavnom kronični bolesnici, kardiološki i neurološki, koje puno savjetujemo. Ljudi su ostali u kućama, poslušali su savjete. Ali imamo na radnim mjestima kolapse, koji se događaju – vrućina je uzela svoje, vrtoglavice su česte”, priča nam Tihana Nađ, liječnica Hitne medicinske pomoć Osijek.

Oni koji moraju raditi snalaze se kako znaju. “Mali ventilator nam stalno rashlađuje. Napravimo si propuh i može se tako izdržati”, kaže nam Marija Rajić, prodavačica karata na kupalištu

Osječani od gradskog asfalta bježe na svoja kupališta. No, iza podneva samo najhrabriji su na dravskim pješčanim plažama.

“Ovdje na Dravi, na obali baš i ne osjetim tu toplinu. Kod kuće je grozno i u gradu isto, ali mi se svako jutro ovdje osvježimo i to nam vrijedi cijeli dan to osvježenje”, priča Ariana Majetić za Vijesti.hr

Liječničke upute znaju u svakom kraju hrvatskoga istoka. I u Slavonskome Brodu koji je bio među najtoplijim gradovima. “Dosta tekućine, hladiti se i što manje izlaziti van”, pričaju nam građani.

 

Reci što misliš

Lost Password

0