MENI
O KRAJU ETIKE HRVATSKE ZNANOSTI I VISOKOG OBRAZOVANJA

Pametno: “Moralno dno zagrebačkog Sveučilišta”

Na nedavna zbivanja o kojima je, za portal srednja.hr, pisala novinarka Dora Kršul, osvrnuo se i član Predsjedništva Pametno, akademik Vlatko Silobrčić.

Na zagrebačkom Sveučilištu traje stalni igrokaz spašavanja i rektora i prorektora, a najnovija sramota prve državne akademske institucije vezana je uz prorektora Antu Čovića i Etički kodeks Sveučilišta. Baš na dan kada je Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta preporučilo razmatranje stegovne odgovornosti prorektora Čovića, on je obrazlagao izmjene tog istog Etičkog kodeksa, naravno sebi u korist.

“Manipuliraju Etičkim kodeksom i Sveučilištem općenito kao da su instrumenti njihove osobne vladavine, moralno dno. Saborskom Odboru za znanost i visoko obrazovanje oduzeli su “krovnu ulogu” pri odlučivanju o etičkim prijestupima u znanosti i visokom školstvu. Tako ‘moćni prorektor’, sa svojom koordinatorskom ulogom u Etičkom savjetu Sveučilišta ‘uređuje’ funkcioniranje Sveučilišta u Zagrebu, a pritom je Sveučilište na najnižim mogućim granama”, kaže akademik Silobrčić i dodaje: “Trguje se sobama u studentskim domovima, kupuju seminarski i diplomski tekstovi, završni radovi u srednjim strukovnim školama, prepisuje se na državnoj maturi. Znanje naših studenata postaje upitno, a sve radi njih koji to ne sankcioniraju već naprotiv, svojim ponašanjem potiču moralnu neetičnost.”

Postalo je jasno i da Hrvatskom saboru uopće nije stalo do normalnog funkcioniranja Odbora za znanost i visoko obrazovanje jer uopće ne reagira na traženje da se popuni broj njegovih članova koji su pod raznim pritiscima odlučili dati ostavku.

“Po tome što se pitanje plagijata jednog od ministara u Vladi rješavalo u plenumu Sabora, dobro možete vidjeti kako Sabor zamišlja djelovanje vlastitog Odbora. Naime, ne znam za slučaj da se u bilo kojem parlamentu u svijetu odlučuje o tome je li netko plagijator u akademskoj zajednici”, ističe Silobrčić.

U srpnju se dogodio novi poraz etike u hrvatskoj akademskoj zajednici kada je prorektor Čović, gotovo istovremeno kada je Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta donijelo znakovito mišljenje o etičkoj prijavi protiv njega, kao koordinator sveučilišnoga Etičkog savjeta, zdušno obrazlagao nužnost izmjena Etičkog kodeksa zagrebačkog Sveučilišta. Članovi Etičkog savjeta, osim gospodina Uzelca, spremno su prihvatili predložene izmjene.

“Učinili su to kako bi osigurali osvojenu autonomiju Sveučilišta koje godinama posrće na svim svjetskim ljestvicama kakvoće. Izmjene Kodeksa primjenjuju se retroaktivno, što je protuustavno, a umjesto prokazanog neetičnog člana akademske zajednice sada će se pred Etičkim povjerenstvima moći pojaviti njihovi zastupnici. To je sasvim suprotno praksi u znanstveno razvijenom svijetu jer se pravnicima daje mogućnost da arbitriraju u pitanjima etike i morala. Zato dobro kaže novinarka Kršul, ovo će, ako ih nitko ne spriječi, ‘odvesti hrvatsku znanstvenu čestitost na put bez povratka'”, zaključio je Silobrčić.

Komentiraj