MENI
"bez računa se ne računa!"

Porezna najavila drastične kazne: Kreće pojačan nadzor po Jadranu

Porezna uprava u suradnji s Carinskom upravom od jučer provodi pojačan nadzor fiskalizacije, jer je uočeno da znatan broj poreznih obveznika ne izdaje račune ili ih ne fiskalizira.

“Kroz provedene aktivnosti izdavanja i fiskaliziranja računa uočeno je da još uvijek postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju čineći pri tome najteže porezne prekršaje. Stoga, Porezna uprava obavještava sve porezne obveznike da će se u suradnji s Carinskom upravom u narednom razdoblju provoditi pojačani nadzori fiskalizacije”, navodi se u priopćenju koje je Porezna uprava objavila na svojim internetskim stranicama.

Poreznici pritom najavljuju da će se prema poreznim obveznicima kod kojih se utvrde ponovljeni porezni prekršaji te koji čine najteže porezne prekršaje primijeniti “sve zakonom dopuštene mjere uključujući mjeru zabrane rada – pečaćenjem poslovnih prostora”, piše Index.

Nadzori fiskalizacije, kako se navodi, provodit će se očevidom na terenu u poslovnim prostorima poreznih obveznika, provjerom izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja i drugih aktivnosti uključujući i provjeru računalnih sustava te opreme koji se koriste za fiskalizaciju.

“Porezna uprava želi graditi partnerski odnos s poreznim obveznicima i spremna je pružiti stručnu pomoć i potporu u ispunjavanju poreznih obveza, ali mora i spremno i brzo zaustaviti najteže porezne prekršaje, štiteći pri tome uredne porezne obveznike”, ističu iz Porezne uprave.

Također najavljuju da će sljedeća tri dana, odnosno u razdoblju od 20. do 22. srpnja, u sklopu pojačanih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne uprave u suradnji s Carinskom upravom provoditi pojačane nadzore na području Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije.

Zbog čega sve možete dobiti kaznu?

Osim ozbiljnih kršenja propisa poput neisticanja cjenika, neprijavljivanja gostiju i sličnog, kaznu možete platiti i zbog nekih sitnica koje se na prvi pogled čine nevažnima, piše Index.

Apartmani s tri i četiri zvjezdice moraju imati dodatnu opremu poput ogledala za cijelu figuru. Imate li dvije, tri ili četiri zvjezdice u apartmanu obvezno morate imati sliku ili drugi ukrasni predmet, stoji u Pravilniku.

Isto tako morate imati i garderobni ormar, no u njemu mora biti pet sličnih vješalica za odjeću po osobi. Ako to nemate, riskirate kaznu. Koliku točno – teško je reći jer ne postoji jedinstven cjenik, piše HRT.

Kazne za neposjedovanje ovih predmeta, odnosno za nepridržavanje pravila propisanih Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, iznose od 2000 do 5000 kuna, a u slučaju ponavljanja prekršaja od 4000 do 10.000 kuna.

Iznimno, turistički inspektor može, prema vlastitoj procjeni, naplatiti kaznu u iznosu od 750 kuna na mjestu događaja.

Komentiraj