MENI
okusi hrvatske

Predstavljena hrvatska gastronomija u Rimu

 U rimskom hotelu Regina Baglioni održan je hrvatski i moliški gourmet performance, najveći gastro show te vrste dosad održan u Italiji kojim su vrhunski hrvatski i moliški chefovi kroz četiri recepta prikazali različitost i posebnost hrvatske i moliške kuhinje, priopćila je u petak Hrvatska turistička zajednica.

Hrvatsku su predstavili Ivan Pažanin i Renato Kraljev, dok su „boje“ talijanske pokrajine Molise branili Filindo Russo i Colombo Vincenzi.

Događaju, kojim su organizatori željeli promovirati mediteransku prehranu i proizvode koju je Unesco zaštitio kao nematerijalnu baštinu, nazočio je i hrvatski ministar turizma RH Gari Cappelli, koji je tom prigodom istaknuo značaj gastronomije za turizam.

„Italija i Hrvatska prijateljske su i veoma slične zemlje čiji stanovnici veliku pozornost pridaju gastronomiji te od pamtivijeka upravo oko hrane i bogatog stola obilježavaju značajne događaje. Nakon prošlogodišnje prve Michelinove zvjezdice hrvatskoj gastronomiji, ove se godine možemo pohvaliti s čak tri zvjezdice i 24 preporuke restorana u Hrvatskoj” istaknuo je ministar Cappelli.

“Također, ove je godine prestižni Gault&Millau svoje prvo izdanje posvetio hrvatskoj gastronomiji u kojem svjetskom tržištu predstavlja 100 najboljih restorana, 50 POP lokala te 100 biranih hrvatskih vina. Kvalitetu naše autohtone eno i gastro ponude potvrđuju i rezultati istraživanja o stavovima i navikama posjetitelja, prema kojima, nasuprot trendu otprije desetak godina, uz ‘sunce i more’, turisti visoku ocjenu daju hrvatskoj eno-gastro ponudi te ju ističu kao jedan od glavnih motiva dolaska, posebice izvan ljetnih mjeseci“, dodao je ministar Cappelli, uz kojega su događaju prisustvovali i veleposlanik Republike Hrvatske u Rimu Jasen Mesić, veleposlanik RH pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, predstavnici diplomatskog zbora te brojni novinari.

Prezentaciju hrvatske gastronomije zajednički su organizirali Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Italiji, Udruga Jedna Musika, Acquaviva Collecroce i Hrvatsko-talijanski mozaik u Rimu. Projekt je realiziran uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Veleposlanstva RH u Rimu. 

„Svakako je važno napomenuti da se radi samo o jednoj od aktivnosti Ureda HTZ-a u Italiji, dok se istovremeno odrađuje marketinška kampanja na širokom talijanskom tržištu. Pripremaju se prezentacije destinacija,  novih letova, šalju se vijesti o hrvatskoj turističkoj ponudi namijenjeni novinarima i partnerima, a studijske grupe novinara i blogera iz Italije obilaze Hrvatsku u potrazi za novostima i atrakcijama koje će prenijeti kroz svoje medije“, istaknula je Viviana Vukelić, direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Italiji.

Komentiraj