Gospa od Loreta

U Primoštenu svečano blagoslovljen kip Gospe od Loreta

Na svečanosti na brdu Gaj pokraj Primoštena u subotu je blagoslovljen 17-metarski kip Gospe od Loreta, u nazočnosti brojnih posjetitelja i predstavnika grada Loreta iz Italije, u kojemu će kip biti vidljiv po sunčanom vremenu.
“Oduševljen sam što je više stotina ljudi, možda i tisuću njih, došlo danas na blagoslov, a vrijeme će tek pokazati koliko je značajan ovaj projekt za Primošten i cijeli ovaj kraj,” rekao je načelnik Općine Primošten Stipe Petrina.
Zahvalio je svima koji su sudjelovali u tom projektu, u čijoj prvoj fazi je Općina izdvojila oko dva milijuna kuna. Najavio je da će Općina odmah prionuti drugoj fazi, koja uključuje izradu stepeništa do kipa, sanitarnog čvora, suvenirnice te manjeg ugostiteljskog objekta.
Petrina je podsjetio kako su primoštenski vizionari još 1972. godine zamislili spomenik njihovoj zaštitnici na brdu Gaj, a sada se, rekao je, to ostvarilo. “Primošten je zajedno s Loretom, Trsatom, Pragom i Krakowom uvršten u svjetsku rutu hodočasnika štovatelja Majke Božje još prije nego su radovi počeli i vjerujemo da će Primošten dobiti zasluženo mjesto na hodočasničkoj karti”, kazao je Petrina.
Obratio se hodočasnicima i predstavnik Loreta, koji je kazao kako Gospa povezuje njihov grad i Primošten vjerom i srcem, što učvršćuje prijateljstvo dva grada.
Gospin kip već tjednima, otkako je postavljen, privlači veliki broj hodočasnika i turista koji ostavljaju zavjetne darove, najčešće krunice.
Osim po veličini, primoštenska Gospa posebna je i po mozaiku koji je radio tim stručnjaka na čelu s mozaičarom Milunom Garčevićem, a za konačan izgled Gospe bio je zadužen arhitekt Aron Varga. Kip je obložen mozaikom od zlata, srebra i bojenog stakla, a projekt gradnje je započet 2012. godine na zahtjev primoštenskog načelnika Petrine.
Šibenski biskup Tomislav Rogić ranije je javio da zbog obveza neće moći prisustvovati svečanosti blagoslova, pa je njegovu poslanicu kao izaslanik Šibenske biskupije pročitao primoštenski župnik don Jurica Petković, koji je predvodio blagoslov.
Među uzvanicima na svečanosti bio je i predstavnik zadarskih Arbanasa, gdje također štuju Gospu od Loreta, te predstavnici gradova Bratislave i Malih Dvornika iz Slovačke.

Komentiraj