MENI
je li ovo moguće?

PUT U PROŠLOST? Suradnik “U ime obitelji” ne želi informatiku u školama?

Ustavnom sudu podnesen je prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti odluke ministrice obrazovanja Blaženke Divjak o uvođenju informatike kao obaveznog predmeta od rujna u škole.

Kako piše Jutarnji list, prijedlog je podnio dr. med. Tomislav Gojmerac, pedijatar, dopredsjednik Centra za prirodno planiranje obitelji i suradnik udruge U ime obitelji u projektu “” odlučuju o odgoju svoje djece”, pozivajući na odluku Ustavnoga suda iz 2013. kojom je ukinuta odluka o uvođenju kurikuluma zdravstvenog odgoja.

Prijavitelj, naime, smatra da se ta odluka Ustavnoga suda u cijelosti može primijeniti i na ministričinu odluku o uvođenju kurikuluma informatike.

Prijavitelj navodi da je ministrica obrazovanja prekršila zakonske odredbe jer je donijela odluku mimo demokratski organizirane institucionalne procedure. Također, navodi se i da je ministrica prilikom donošenja odluke o obaveznoj informatici “prešla granice svoje nadležnosti i prigrabila ovlasti koje u ustavnom poretku ima isključivo zakonodavac”. Ministrici se dalje spočitava i da se pri donošenju odluke vodila prijedlogom izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju, i to po sistemu, stoji u prijavi – “pa, eto, kad je prijedlog zakona već napisan, onda ne treba ni čekati njegovo donošenje u Saboru, već se odmah može krenuti s primjenom novih rješenja iz prijedloga (…)”

“Ovakva vrsta tužbe zbilja je nevjerojatna i polazi od potpuno netočnih teza. Ponovno od društva ekstremnih svjetonazora i/ili partikularnih privatnih interesa dolaze pokušaji zaustavljanja ulaska naših škola u 21. stoljeće. Takve stvari neću dopustiti. Učenici, roditelji i učitelji neće biti taoci onih koji bi nas zbog interesa ili čudne ideologije ostavili na začelju Europe”, kazala je ministrica Divjak za Jutarnji list.

Jedna od netočnih teza u prijavi vezana je uz datume: MZO je otvorio javno savjetovanje o prijedlog odluke 5. siječnja, a ne 4. veljače, kao što najavljuje prijavitelj. Tog je datuma, naime, završeno e-savjetovanje. Paralelno, donoseći odluku, Divjak se formalno pozivala na Zakon o odgoju i obrazovanju, a ne na izmjene toga zakona.

Komentiraj