REAKCIJE “Po sudu je najveći zamislivi zločinac, a političkoj eliti u Srbiji i RS-u on je i dalje heroj”

Pravorijek suda u Haagu naložio je doživotnu zatvorsku kaznu srebreničkom krvniku Ratku Mladiću, koji je, utvrdio je sud, počinio najgnjusnije zločine poznate čovječanstvu. 

“Presuda je očekivana i pravedna, potvrđuje da je Mladić zapovijedao snagama koje su počinile zločine. Obrazloženje je moglo biti i oštrije. Nisu procesuirani zločini koje je Mladićev kninski korpus počinio u Škabrnji i na području Dalmatinske zagore. Nije suđeno niti za zločine nad Hrvatima u BiH”, kazao je dr. Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest, piše Vijesti.hr.

Da s jedne strane za Hrvatsku i obitelji žrtava nema prave zadovoljštine slaže se politički analitičar Davor Gjenero. “Nije utvrđen genocid u drugim dijelovima BiH osim Srebrenice, što god mi mislili o tome. S hrvatske strane može ostati gorčina jer nisu procesuirani zločini na području Hrvatske.”

Optužnica Mladiću je, podsjetimo, više puta mijenjana. U konačnu verziju uključeni su samo najteži zločini, kako bi se suđenje, koje je počeo 2012., provelo što učinkovitije.

“Haaški sud nije ništa naučio iz suđenja Miloševiću. Bilo je puno administrativnih problema, zavrzlama. A to su sve problemi koje ima i tijelo koje ga je osnovalo – Ujedinjeni narodi. Problem je u mehanizmima suda, kojih nema dovoljno za toliko složene postupke”, objašnjava Gjenero za Vijesti.hr.

Politički analitičar ističe da se mnogi u Srbiji i Republici Srpskoj nisu maknuli s mrtve točke. “Prema sudu Mladić je najveći zamislivi zločinac, a političkoj eliti u Srbiji i Republici Srpskoj on je i dalje heroj. Po tome je sve isto kao na početku suđenja.”

Reci što misliš

Lost Password