Na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila laserom upaljena prva adventska svijeća

Na šibenskoj tvrđavi svetog Mihovila u nedjelju je upaljena prva adventska svijeća, i to pomoću suvremene tehnologije budući nije riječ u klasičnom adventskom vijencu, već laserskim zrakama koje su ‘zapaljena’ s tvrđave Barone.

Svi imaju advent, svi imaju adventski vijenac, ali šibenski je najjedinstveniji, rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić na svečanosti na tvrđavi sv. Mihovila.

Gradonačelnik je znak dao s tvrđave Barone, odakle se najbolje vidi najveći adventski vijenac u Hrvatskoj, a događaj je svojim nastupom uljepšalo pjevačko društvo Kolo, čiji su članovi zapjevali tradicionalne božićne napjeve.

Prva adventska svijeća ‘zapaljena’ je s tvrđave Barone pomoću suvremene tehnologije budući nije riječ u klasičnom adventskom vijencu, već laserskim zrakama. Zrake će se paliti jedna po jedna za svaku adventsku nedjelju i svjetlom svakodnevno podsjećati da je vrijeme Došašća, kada se iščekuje rođenje Isusa Krista, vrijeme nade, mira, radosti i ljubavi.

Na Badnjak, ujedno i zadnju nedjelju Došašća, sve četiri svjetlosne zrake, sa svake od kula sv. Mihovila, nagovijestit će Božić, Kristovo rođenje, dok će se s Poljane, glavnoga šibenskog trga, prema nebu vinuti više od tisuću lampiona.

“Osim što će Došašće osvijetliti šibensko nebo, neka osvijetli i svakog od nas”, poručili su organizatori Šibenskog adventskog sajma Adventure, čiji bogat program počinje u srijedu, 6. prosinca u Perivoju Roberta Visianija paljenjem lampica, nastupima mališana šibenskih gradskih vrtića i koncertom grupe TBF.

Tvrđava sv. Mihovila koja je večeras postala najveći adventski vijenac, najstarija je šibenska tvrđava, mjesto na kojem je na Božić 1066. zabilježen prvi pisani spomen grada Šibenika.

 

Reci što misliš

Lost Password