POSTIZBORNI PROBLEMI / Spašavanje 'lokalnih šerifa': novim zakonom teže će se gubiti fotelje

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Mnogi gradonačelnici, načelnici i župani imaju problema sa sastavljanjem većine u lokalnim parlamentima, a koliko će ih sastaviti većinu bit će poznato ovaj i sljedeći tjedan

26.6.2017.
8:40
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora, poručio je da treba naći novi model u kojem lokalni čelnik ne bi gubio fotelju ako mu padne godišnji proračun. Jandroković je za 24sata najavio da zakon treba promijeniti nakon što je s terena dobio informacije da će u nizu mjesta u Hrvatskoj biti teško doći do nove većine te da će se rušiti gradonačelnike i načelnike. 

"U lokalnim sredinama je potrebna stabilnost kao i na državnoj razini. Loše je da se izravno izabrani čelnik koji ima najveći legitimitet može srušiti neizglasavanjem proračuna. To je i novi trošak, izaziva nestabilnost, a kod građana dolazi do zasićenja. Trebalo bi promijeniti zakon koji omogućuje nove izbore i za vijeće i čelnika nakon što padne proračun", rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi gradonačelnici, načelnici i župani imaju problema sa sastavljanjem većine u lokalnim parlamentima, a koliko će ih sastaviti većinu bit će poznato ovaj i sljedeći tjedan kada ističu posljednji rokovi za konstituiranje skupština. 

Bez većine u lokalnom vijeću ni jedan čelnik ne može odlučivati o otuđivanju imovine vrednije od milijun kuna, ne može donositi glavne dokumente, poput prostornih planova, ali bez nje mu je osiguran i brzi pad. Ako u prosincu gradska vijeća ne izglasaju proračun koji predlaže čelnik, građani će opet na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 2012. godine su u slučaju neizglasavanja proračuna na izbore morali ići samo vijećnici. SDP je onda izmijenio zakon, objasnio je tadašnji ministar uprave Arsen Bauk, kako bi napravili ravnotežu između moći gradonačelnika i vijeća. 

Oružje neizglasavanja proračuna je korišteno, ali ne u previše slučajeva. Ipak, tri najveća grada u Hrvatskoj, Zagreb, Split i Rijeka, suočavaju s novim izborima, a situacija u Osijeku također nije raščišćena do kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do čitave ove situacije došlo je zbog novih stranaka i nezavisnih koji su ušli u politiku i osvojili određeni broj mandata. Bauk je rekao kako su prije 2012. godine izabrani gradonačelnici imali preveliku moć u odnosu na vijeća, stoga su oni to probali ispraviti. Sada ispada, da su vijeća premoćan i to treba mijenjati. 

Kako uhvatiti novu ravnotežu, Jandroković nije detaljno obrazložio, no, HDZ bi išao u pravcu da su lokalni čelnici teže smjenjivi, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo