Što će biti s nadolazećom sezonom? Nedostaje radnika, a Vlada nije odobrila dovoljan broj stranih sezonaca

Ukoliko se nešto drastično i što prije ne promijeni nabolje, sljedeća bi turistička sezona u Hrvatskoj mogla biti dovedena u pitanje zbog nedostatka radne snage.

Suprotno višemjesečnim najavama kako će se problem sezonskih radnika za turizam za iduću godinu riješiti “uvozom” iz susjednih zemalja, za sada od toga nema ništa, piše Slobodna Dalmacija.

U okviru godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca, turizmu je za 2018. godinu odobreno “uvesti” tek sedam posto od ukupno odobrenih radnika koji će stići iz inozemstva. Prema procjeni poslodavaca, protekle je turističke sezone nedostajalo najmanje tri tisuće radnika u ugostiteljstvu i turizmu Hrvatske, a s obzirom da se iduća turistička godina najavljuje kao još bolja za barem tri posto, informacija da je turizam dobio pravo na samo 1860 dozvola, odnosno tri puta manje od očekivanog, zvuči alarmantno.

“Prijedlogom odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2018. godinu, za turizam je predviđeno samo 1860 dozvola. Nikako nisam zadovoljan iznosom predviđenih dozvola za radnike u turizmu te će Ministarstvo turizma inzistirati da se taj iznos poveća na minimalno 5500 radnih dozvola. Takav prijedlog uputili smo Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.”, rekao je ministar Gari Cappelli.

“S obzirom na velike potrebe za radnom snagom u turizmu i predviđanja da će nam za iduću turističku godinu trebati do 15 tisuća dodatnih ranika u turizmu, smatram da brojka mora biti veća kako ne bismo doveli u pitanje uspjeh sljedeće turističke godine”, dodaje ministar.

“Ne samo da nedostaje stručnog osoblja, već i onog pomoćnog u kuhinji, spremačica, čistača i svih profila radnika u turizmu”, rekao je Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i trgovine Hrvatske. Uvjeren je kako je jedino rješenje okrenuti se domaćim nezaposlenima i prekvalifikacijom i stručnim osposobljavanjem te od sada nezaposlenih dobiti nove radnike za turizam, no uz nužno povećanje plaća tim radnicima, piše Slobodna Dalmacija.

Reci što misliš

Lost Password