MENI
za dijabetičare

Upravno vijeće HZZO-a odlučuje o pomagalu za bezbolno mjerenje glukoze

Potvrdi li Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) krajem travnja odluku svog Povjerenstva za pomagala, dio bolesnika sa šećernom bolešću, a to su djeca do 18 godina, trudnice, slijepe osobe i osobe sa dijabetesom tipa 1 sa četiri i više dnevnih doza inzulina i hipoglikemijom, mogao bi ostvariti pravo na korištenje senzora za bezbolno mjerenje glukoze, koji će im značajno pojednostaviti regulaciju bolesti.

Riječ je o senzoru LIBRE za mjerenje glukoze u krvi koji se aplicira na kožu i očitava vrijednosti, te ne zahtijeva stalne ubode u prst koji su uobičajeni način uzimanja krvi radi mjerenja glukoze.

“Procjenjuje se da je u Hrvatskoj na intenziviranoj terapiji sa četiri i više dnevnih doza inzulina oko 30.000 dijabetičara, pa bi sukladno dodatnim indikacijama struke, prihvati li Upravno vijeće preporuku Povjerenstva, pravo na pomagalo u idućim godinama moglo ostvariti oko 10.000 bolesnika”, kaže urednik portala naInzulinu.com Davor Skeledžija.

“To bi bio ogroman napredak jer se radi o novoj tehnologiji koja omogućuje 24-satni uvid u kretanje razine glukoze, koju je nužno pratiti kako bi se postigla zadovoljavajuća regulacija bolesti. To pak omogućilo značajne uštede u zdravstvenom sustavu jer smanjuje pojavu komplikacija, a time i broj bolesnika na dijalizi, amputacije i sljepoće”, kaže Skeledžija.

Iz HZZO-u su poručili kako je prijedlog za stavljanje senzora na Popis pomagala u redovnoj proceduri, o čemu će definitivnu odluku donijeti Upravno vijeće.

Polovicom prošle godine 12-ak udruga pacijenata s dijabetesom pokrenulo je inicijativu “Za život s manje boli” zatraživši dostupnost te nove tehnologije hrvatskim pacijentima.

Peticiju za uvrštavanje opreme za bezbolno mjerenje glukoze za odrasle i djecu na listu pomagala HZZO-a potpisalo je tada više od 5000 osoba, a podržali su ih i predsjednica Republike Kolinda Grabar- Kitarović i premijer Andrej Plenković.

Komentiraj