Vatrogasci pozivaju građane na oprez za vrijeme nadolazećih božićnih blagdana

Hrvatska vatrogasna zajednica pozvala je u utorak građane na oprez za vrijeme nadolazećih božićnih blagdana, upozorivši da zbog korištenja neispravne božićne rasvjete, često izbijaju požari na stambenim objektima.

“Dolaskom razdoblja adventa povećava se opasnost od izbijanja požara. Božićna rasvjeta koja se koristi prilikom ukrašavanja često je neispravna, a prskalice se stavljaju u blizini gorivih površina. Nerijetko se upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju bez nadzora u blizini božićnog drvca. Prirodno božićno drvce predstavlja posebnu opasnost. Pošto se takvo drvce brzo osuši, a puno je smole, svega 30 sekundi je potrebno da drvce izgori i zahvati okolni namještaj”, ističe u priopćenju Hrvatska vatrogasna zajednica.

Također se prilikom bacanja pirotehničkih sredstava ne vodi briga o površini na koju će ti predmeti pasti što, upozoravaju, može dovesti do požara.

Stoga vatrogasci savjetuju građane da upaljene svijeće ne ostavljaju bez nadzora, da ne koriste neispravnu božićnu rasvjetu, ne pale prskalice na boru, ne postavljaju bor u blizini izvora topline te da budu oprezni s korištenjem pirotehničkih sredstava.

“Jako malo je potrebno kako bi požar izbio, a isto tako je mali napor potreban kako bi se požar spriječio. Pridržavanjem savjeta vatrogasaca zajednički možemo osigurati mirne blagdane za građane, ali i za vatrogasce”, poručio je načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović.

Reci što misliš

Lost Password