MENI
sporne odluke roditelja

ZABRINJAVAJUĆE ILI NE? U Hrvatskoj nije cijepljeno 15.881 dijete

Dok u susjednoj Srbiji vlada epidemija ospica od koje je dosad oboljelo najmanje 4.740 osoba, a prekjučer preminula 11-mjesečna beba već je petnaesta tamošnja žrtva te zarazne bolesti, u Hravstko liječničkom zboru u Zagrebu jučer je održan skup o cijepljenju u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i stručnih liječničkih društava.

Na skupu je dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iznio podatak da u posljednjih pet generacija predškolaca (od 2012. do 2017. godine) čak 15.881 dijete nije cijepljeno protiv ospica, rubeole i zaušnjaka. Radi se o osam posto predškolske djece, piše Večernji list.

Županije u kojima je najviše necijepljene djece su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, a kad je u pitanju cijepljenje protiv ospica, najdramatičniji podatak stigao je iz Dubrovnika. U Dubrovniku je, prema iznesenim podacima, protiv ospica lani cijepljeno samo 40,8 posto djece, dok je cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji isto cjepivo primilo 55,8 posto djece te je njih 6.340 necijepljeno.

U zadnje dvije godine u najjužnijoj županiji cijepljeno je 78 posto djece i već se ranije upozoravalo na opasnost od pada procijepljenosti. To se lani i dogodilo kada je zabilježen rekordno nizak cjepni obuhvat. Dr. Kaić kaže da je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pad bio strmiji nego drugdje. U Splitsko-dalmatinskoj županiji lani je zasutavljen pad procijepljenosti i tamo je cjepni obuhvat bio 78 posto. U Rijeci je cjepni obuhvat protiv ospica, rubeole i zaušnjaka 80 posto, a u Osijeku je 87 posto.

Pad procijepljenosti traje zadnjih pet-šest godina otkako sve veći broj roditelja odbija svoju djecu cijepiti tim cjepivom. Uvjereni su da cjepivo izaziva posljedice po zdravlje posve ignorirajući tvrdnje stručnjaka da ne postoji povezanost, piše Večernji list.

Komentiraj