ZNATE LI ŠTO ZNAČI ŽUTI KVADRAT? Zagreb uskoro uvodi žuti kvadrat na velikim raskrižjima

Zagrepčane je ovih dana itekako zainteresirala vijest o postavljanju novih žutih kvadrata po gradu, prometnog znaka koji je u svjetskim metropolama odavno u upotrebi.

Iako žute površine na nekim cestama u Zagrebu – u Španskom i na Sveticama, postoje već godinama, iz Grada su najavili da bi ih uskoro, kroz par tjedana, mogli postaviti na neka od najprometnijih zagrebačkih križanja poput raskrižja Miramarske i Vukovarske ili Zvonimirove i Šubićeve, piše Index

Očekuje se da bi se žuti kvadrati na tim raskrižjima mogli pojaviti kroz idućih nekoliko tjedana.

Mnogi građani s ovakvim se oblikom prometne signalizacije dosad nisu susreli pa su ostali zbunjeni najavama o njezinu uvođenju.

U principu, žuti kvadrat funkcionira prilično jednostavno. Kvadrat se označuje usred prometnog križanja i ako vozač procijeni da će se u njemu zadržati neko vrijeme prije nego što uspije skrenuti, u njega ne bi trebao ni ulaziti.

Uvođenje žutih kvadrata na križanjima sa semaforima tako bi trebalo smanjiti prometne gužve i kašnjenja, jer bi, u praksi, trebalo spriječiti zastoje koji su nastajali zbog vozila koja su ostala u križanju i tako onemogućila prolazak poprečnim vozilima kojima je upaljeno zeleno svjetlo na semaforu, piše Index

Reci što misliš

Lost Password