Zoran Šprajc u RTL Direktu ugostio Andreja Plenkovića: “Gospodine Premijeru, ima li nešto čime ste vi nezadovoljni?”

Budući da se sutra navršava točno godinu dana od kada je Andrej Plenković preuzeo ključeve Banskih dvora, u RTL Direktu ga je u tridesetminutnom intervjuu ugostio Zoran Šprajc, pišu Vijesti.hr

Premijeru evo dosta uzbudljiva godina iza vas i nas, ali evo i uzbudljiv dan, možete li prokomentirati ovaj iznenađujući obrat da nitko od osumnjičenih u slučaju Agrokor nije dobio pritvor, da je sud defacto opalio dosta veliku pljusku Državnom odvjetništvu?

“Pa ja već rekao da ne komentiram procese koji su u tijeku.”

Vjerujete li da će se Ivica Todorić na kraju odazvati pozivu Dorha i vratiti u Hrvatsku ili će čekati izručenje?

“To je na njemu.”

Dosta ste se hvalili i sa Lex Agrokorom danas i ajde složit ćemo se da je taj zakon bio nužno zlo, ali bojite li se pravnog kaosa koji će uslijediti kada dođu tužbe i bojite li se da će dio tog računa na kraju ipak platiti porezni obveznici , to je po mnogima dosta realna opcija? Vi ste pravnik …

“Naša procjena je bila da odgovarajući zakonski okvir koji pokriva stečajno zakonodanstvo nije dovoljno dobar za kompaniju koju imamo od sistemskog značaja. Ta je kompanija i dalje u privatnom vlasništvu, a moram reći da niti jedna lipa poreznih obeznika od travnja do sada nije potrošena i da je uloga države da bude svojevrsni facilitator I to putem izvanredog povjerenika koje je imenovao trgovački sud.”

No, mnogi smatraju da je problem samo zamrznut na godinu dana i da će eskalirati?

“To jednostavno nije točno, izvanredni povjerenik angažirao je posebne savjetnike, pravne i finacijske stručnjake, vjerovničko vijeće. Razgovara se kako provesti restrukturiranje i nagodbu.”

Što se događa sa Slovenijom? Miro Cerar uvrijedio se na vaš govor u UN-u – ovaj tjedan vam je poslao pismo u kojem vas zove na nastavak dijaloga… jeste li mu odgovorili?

“Ne bih rekao da se uvrijedio. Što bi bilo da se bilo tko u Hrvatskoj osjeti pogođenim kada Slovenija javno kaže blokirat ćemo Hrvatsku u pristupanju OECD-u. Hrvatska vanjska politika nema refleks blokiranja susjeda ili traženja problema u stavovima drugih država. Imamo refleks dobrosusjedske suradnje i dijaloga. Znate da je Hrvatska u arbitražni proces ušla u vrijeme pristupnih pregovora kada je od strane Slovenije bilo blokirano 14 poglavlja. Prošlo je češko predsjedanje bez iti jednog otvorenog i zatvorenog poglavlja. Bili smo primorani na to. Uložili smo značajna sredstva, angažirali najbolje stručnjake, ušli smo u dobroj vjeri. Arbitražu je kompromitirala druga strana. Ta teza da Hrvatska da ne poštuje međunarodno pravo je netočna. I to je bila moja prilika na Općoj skupštini UN-a. Ja sam tu da štitim hrvatske interese i da na tom ključnom vanjskopolitičkom forumu to artikuliram što je istina i što je hrvatski stav i to ću činiti uvijek

Ja sam već odgovorio kolegi Ceraru pismom i podsjetio da sam još prigodom posjeta Ljubljani 12. srpnja izrazio želju da on dođe u Hrvatsku kako bismo razgovarali o otvorenom pitanju granice i svim drugim otvorenim pitanjima koje postoje između dvije prijateljske zemlje. Upravo je dogovor kolege Cerara, Junckera i mene 29. travnja omogućio da naše granične policije mogu prijeći sa sustavnih na ciljane kontrole. Efekt – 100 milijuna noćenja, 17 milijuna dolazaka, 11 milijardi eura prihoda od turističke sezone.”

Ajmo se vratiti na rezultat rada Vlade, Vi ste danas ovih zadnjih godinu dana u Saboru prikazali dosta idilično, sat vremena ste hvalili i sebe i vašu Vladu, rekao bi čovjek ovdje cvatu samo ruže i cvijeće, ali bojim se da se dobar dio građana s tim ne bi složio… ne bi se sigurno složilo onih 150.000 koji su otišli iz Hrvatske? Ima li nešto s čim ste vi nezadovoljni?

“Ja sam pristupio ovom izvješću koje sam dužan podnijeti vrlo detaljno i temeljito. To nije samo izvješće mene osobno, nego očitovanje svih resora Vlade. Taj govor kada ga u miru pročitate je vrlo sadržavajan, argumentiran i precizan. Uvijek se može više i bolje. Objektivno govoreći, u ovom trenutku ova tema koja se odnosi na Agrokor koja je sama po sebi reformski proces (nisam uzalud koristio riječ čistilište) uzela je jako puno vremena. Ovo je šansa za transformaciju poslovnih odnosa u Hrvatskoj. Ako pogledate učinke porezne reforme: veća potrošnja građana, rasterećenje gospodarstva, rast BDP-a, smanjivanje javnog duga, izlazak iz procedure prokomjernog deficita, rast izvoza… Svi ti podaci govore da su svim makroekonomski trendovi pozitivni.”

Ali teško ih je povezati s rezultatima rada ove Vlade, oni su počeli tijekom Milanovićeve Vlade, s čime on nije imao veze, nego su se otvorile granice EU-a, ekonomija je krenula…

“Dakle, ništa, mi kao da nismo bili tu?”

Cijeli intervju pročitajte OVDJE

 

 

Reci što misliš

Lost Password