Izložbom američkog umjetnika Hovagimyana počeo Splitski filmski festival

Otvaranjem izložbe AR/VR SCULPTURE u Multimedijalnom kulturnom centru, čiji je autor njujorški umjetnik G.H. Hovagimyan, u petak navečer je počeo Splitski filmski festival, kojemu je tema ‘okrutna i virtualna stvarnost’ i na kojem će sudjelovati etablirani redatelji, debitanti, ali i novootkriveni talenti.

Izložba je otvorena u sklopu festivala i, kako je rekao Hovagimyan, djelo je, odnosno instalacija koja se referira na pravac koji se u povijesti umjetnosti naziva precizionizam, a uzima kao osnovni motiv američke industrijske pejzaže bez društvenih ili političkih konotacija.

 Kao eksperimentalni umjetnik  Hovagimyan (1950.) se bavi različitim medijima koristi 3D digitalne oblike predstavljene u okviru virtualnog prostora kreiranog uz pomoć tehnologije za proširenu stvarnost.

Među prvima je početkom 90-tih godina počeo koristiti Internet u svojim umjetničkim radovima. Opus mu uključuje nove medije, hipertekstualne radove, digitalne performanse, video umjetnost, fotografiju i interaktivne instalacije.

 Radovi su mu izlagani u Muzeju suvremene umjetnosti MoMA, Muzeju suvremene umjetnosti Mass MoCA, Muzeju Whitney, njujorškom New Museum, Umjetničkom centru Walker, nacionalnoj galeriji Jeu De Paume, muzejima suvremene umjetnosti u Marseilleu i Lyonu, Centru Pompidou, Centru za izvedbene umjetnosti Lincoln, ICA The Clocktower, The Kitchen, The Alternative Museum, Eyebeam Art & Technology, List Visual Arts Center, La Gaite Du Lyrique, StuttgartKunstverein, Institutu Steim, Centru za suvremenu umjetnost u Moskvi i galerijama Postmasters Gallery i Pace Digital.

 Video radovi su mu prikazani na poznatim festivalima i umjetničkim smotrama, a radovi mu se nalaze u zbirkama Umjetničkog centra Walker Art Center, Muzeja Whitney, The Alternative Museum, Computer Fine Arts Collection i Perpetual Art Machine, a dobitnik je i brojnih nagrada.

 Splitski filmski festival traje do 16. rujna ove godine, a u osam dana bit će prikazan velik broj filmova koji prelaze komercijalna ograničenja.

Reci što misliš

Lost Password

0