ODBAČEN ZAHTJEV

Najnovija odluka Općinskog suda u Splitu: Cesare bi trebao biti predan ocu u Italiju

U pitanju je još jedna u nizu odluka prema kojoj bi Alesandru Avenatiju trebao biti predan sin, odveden iz Italije 2011. godine u dobi od godine i pol dana
Odbačen je zahtjev Nine Kuluz za izmjenom odluke kojom je sukladno Haškoj konvenciji o međunarodnoj otmici djece prije pet godina naloženo da se njen sin Cesare Avenati vrati u Italiju na očevu adresu, javlja Slobodna Dalmacija.
Zahtjev je odbačen odlukom sutkinje Općinskog suda u Splitu prema kojoj nema zakonske osnove po kojoj bi se mogao podnijet i razmatrati. Na takvu odluku postoji pravo žalbe višem sudu koje će Nina Kuluz i njen odvjetnik zasigurno iskoristiti. U pitanju je još jedna u nizu odluka prema kojoj bi Alesandru Avenatiju trebao biti predan sin, odveden iz Italije 2011. godine u dobi od godine i pol dana.
Nakon njezinog odlaska u Hrvatsku te bijega u BiH sa sinom, na Općinskom sudu u Splitu pokrenut je postupak prema Haškoj konvenciji. Sutkinja je tijekom tog postupka odbila zahtjev za povratkom dječaka, no Županijski sud u Splitu tu je odluku izmjenio i odredio 2012. godine da se Cesare mora vratiti u Italiju.
Temeljem te pravomoćne presude zatražena je predaja, odnosno ovrha djeteta. Odlukom ovršne sutkinje ta je odluka postala pravomoćna, a u tom je perodiu Nina Kuluz bila u bijegu sa sinom te se predala krajem prošle godine u Splitu.
Krajem lipnja ove godine u Splitu je zakazana predaja dječaka koja nije provedena jer je odgođena iz formalnih razloga. Nije zakazana ponovo, ali je zakazano ročište na kojem se trebalo odlučiti o zahtjevu majke za izmjenom odluke Županijskog suda u Splitu o vraćanju dječaka u Italiju.
Prvo ročište održano je krajem kolovoza, ali na njemu nije ništa odlučeno, zbog čega je odgođenu do srijede kako bi se proučila sva dokumentacija. U srijedu je na Općinskom sudu u Splitu zahtjev odbijen kao nedopušten jer prema Haškoj konvenciji ne postoji takav pravni lijek.
U međuvremenu nije zakazana nova predaja dječaka koji je početkom ovog tjedna krenuo u drugi razred osnovne škole, a krajem ovog mjeseca napunit će osam godina, piše Slobodna Dalmacija.

Komentiraj