MENI
političko zastrašivanje

Pljačka i poruka na zidu uzdrmala senjsku političku scenu: "Stvara se ozračje straha"

Krešimiru Blaževiću, podpredsjedniku SDP-a, i kandidatu za dogradonačelnika grada Senja, provaljeno je u obiteljsku kuću, ukradena imovina u vrijednosti od 30.000 kuna,  a na zid garaže ispisana jasna poruka
Svjedoci smo proteklih tjedana eskalaciji nasilja u Hrvatskoj, no kao nikada do sada, a govorimo o proteklim izbornim kampanjama, nasilje nismo vezali uz politiku. Istina, bilo je političkih pritisaka, trgovanja, zastrašivanja, no nikada otvorenog nasilja kao onog u splitskom klubu Ghetto, na skupu Nove ljevice, kao i ovog najsvježijeg, na samom vrhu Velebita u malom mjestu Krivi put, u koji se uputila ekipa Splitskog dnevnika da iz prve ruke dozna zašto jedna obična provala, pljačka, ima teške političke konotacije, poruke mržnje prema političkim oponentima i takav odjek u jednoj županiji koja je po svom habitusu politički poprilično beskrvna.
Na Velebitu se lako izgubiti, a krivi put je lakše naći i zalutati, nego pravi Krivi put u koji smo se zaputili, no ogorčenje čelnika koalicije SDP i HSLS dočekalo nas je već po samom izlasku iz automobila. Ali i zahvalnost.

Ovakvi slučajevi postali su pravilo pred svake izbore

“Mediji izbjegavaju našu zabit”, našalio se kandidat za gradonačelnika Senja dok se gusta magla nadvijala nad obližnju šumu i čistinu na kojoj se smjestio Krivi put.
“Sumrak demokracije pred lokalne izbore, zastrašivanja i bezočna pljačka, politički intonirana u cilju stvaranja atmosfere sraha kod suparničkih kandidata”, dogodila  se na Velebitu, točnije u mjestu Krivi put, nedaleko Senja – govori nam Ante Franić, kandidat za župana te županije koja slovi kao utvrda HDZ-a.
To nije prvi niti izoliran slučaj u političkom životu Ličko – Senjske županije, u kojoj su ovakvi slučajevi postali pravilo pred svake izbore. Više da gotovo i nema kampanje da se ne dogodi incident.
“Otvorene prijetnje, izostanak osude od strane čelnika HDZ-a, kako županije, tako i grada Senja, drskost da se uz otuđenje i provalu ostavi i potpis kojim se jasno poručuje da svog političkog oponenta se smatra “smradom” dogodili su se u jeku kampanje za lokalne izbore”, nastavlja Franić.
“Ogorčeni smo”, govori nam susjed oštećenog, koji je i sam u strahu zbog možebitne provale i u njegovom domaćinstvu, iako je apolitična osoba i ni za jednu opciju ne drži da joj se treba prikloniti.

Poslana je jasna poruka

Krešimiru Blaževiću, podpredsjedniku SDP-a, i kandidatu za dogradonačelnika grada Senja poslana je jasna poruka s potpisom, u njegovu privatnu kuću izvršena je provala, otuđena imovina, a na zid garaže ispisan natpis, te je savršeno jasno tko se ne boji potpisati kada ovako nešto napravi – po njegovom iskazu – njegovi politički oponenti.

“Zahvaljujem se Splitskom dnevniku, Radiju Gospić i portalu  lndex.hr što su se odazvali našem  pozivu i došli ovako daleko  u Krivi put, u kojem se događa klasično  političko nasilje, koje postaje pravilo pred svake izbore. U noći sa srijede na četvrtak izvršena je provala u moju obiteljsku kuću, te mi je tom prilikom otuđena imovina u vrijednosti od 30.000 kuna (traktor, freza i priključni alati). Ta pljačka ne bi sama po sebi bila toliko strašna, da na zidu garaže nije ostavljena jasna poruka, i osobnog sam mišljenja da se takvim načinom pritiska pojedinaca jedne političke opcije grubo krše Ustavom zagarantirana prava pojedinca u smislu pripadnosti nekoj političkoj organizaciji.”, kazao je Blažević.
“Neosporna je činjenica da se proteklih mjeseci provode strahoviti pritisci i da se time u našoj županiji izgubio smisao demokracije, ali i ljudskih prava općenito”, nastavio je i poručio:
“S obzirom da je predizborna kampanja u punom jeku, a ja sam kandidat za dogradonačelnika Senja ispred koalicije HNS –SDP- HSLS, smatram da ovaj događaj ima osim kriminalne i određenu političku težinu za koju hrvatska javnost mora znati.”

Blažević kaže kako iskreno vjeruje u pravnu državu, njene institucije, te da će policija koja je napravila uviđaj utvrditi počinitelje i otkloniti sjenu koja je svakako pala na ovu izbornu kampanju.
“Nadam se, i očekujem, da će hrvatska javnost biti pošteno informirana. Još jednom zahvaljujem vašoj ekipi iz Splita koja je prepoznala važnost jednog ovakvog napada na demokraciju i sve vrijednosti koje smo godinama izgradili.”, izrazio je zahvalnost medijima kandidat za gradonačelnika Senja.

“Ako se HDZ ne očituje smatrat ćemo ih odgovornima”

Nemili događaj komentirao je i Ante Franić, kandidat za Župana koalicije HSLS i SDP.
“Događaj kao događaj je u prvom redu poraz demokracije, kako na državnoj, tako i na lokalnoj, našoj razini, s obzirom da je evidentno da se radi o događaju počinjenom iz koristoljublja, no najviše zamjeramo na poruci koja je ostavljena napisana na zidu i ja bih prozvao gospodina Milinovića, predsjednika HDZ-a, ali i kandidata a Župana Ličko – Senjske županije, da se očituje o ovom događaju, odnosno da se javno ogradi i obrati javnosti, u protivnom ćemo ga smatrati odgovornim za ovaj nemili incident”, kazao je te nastavio “Isto tako i gospodina Sanjina Rukavinu, kandidata HDZ-a za gradonačelnika grada Senja, pozivam da se očituje i ogradi od ovakvih slučajeva jer nije primjereno u dvadeset i prvom stoljeću prijetiti ljudima sadržajima ovakvog tipa, upadati im u kuće, otuđivati imovinu, a držim da to nije niti malo politički korektno.”

Tomislav Zrinski, predsjednik SDP-a Ličko – Senjske županije osudio je događaj i izjavio za Splitski dnevnik kako je itekako ogorčen zbog ovog događaja i da oštro osuđuje ovakav oblik vandalizma, nasilja i prijetnji u ovom izbornom vremenu.
“Mislim da bi svi trebali biti trezvene glave, graditi jedno bolje i drugačije društvo, a ne provaljivati ljudima u kuće, zastrašivati im obitelji. Moram istaknuti da ovo nije prvi put i meni osobno prije dvije godine postavljena je eksplozivna naprava u moje dvorište jer sam osudio narko mafiju na obližnjem Zrću. Pozivam sve nadležne da odrade svoj posao, pronađu počinitelje, a medije da korektno izvjeste hrvatsku javnost o pokušajima političkog nasilja koje prolazi nezapaženo u ovim, nazovimo ih, manje frekventnim područjima Lijepe naše” – poručio je Zrinski.

Eskalacija političkog nasilja

Na mjesto događaja došao je i Ranko Ostojić, saborski zastupnik iz ove izborne jedinice, a ujedno i predsjednik odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. 
“Eskalacija nasilja koju vidimo svakodnevno u Hrvatskoj ne jenjava. U ovom slučaju radi se o eklatantnom primjeru političkog nasilja prema neistomišljenicima i jasno ga  vidimo ovdje u Krivom putu i držim da je to i metaforički krivi put za Hrvatsku. U ovakvom slučaju, kada bi trebali imati praznik demokracije, a to su svakako izbori, nama se događa najgora vrsta udara na iskorak koji je ova zemlja napravila u svojim političkim standardima, u situaciji kada izbori prolaze mirno i bez incidenata”, kazao je Ostojić.
Smatra kako ovaj konkretan slučaj ima jasnu političku poruku, ali i određenu poruku hrvatskim biračima, koje se nastoji zaplašiti i stvoriti svojevrsnu atmosferu straha, jer “Ako se ovako drsko napada istaknute kandidate u županijama i gradovima, što onda mogu očekivati birači od tih istih nasilnika?” – pitao se Ostojić i zaključio:
“Bilo je istina sporadičnih slučajeva i prije, ali svjedoci smo, kao nekidan u Splitu, kod napada na  Novu ljevicu i sada u ovom slučaju u Ličko – Senjskoj županiji, kako se stvara jedno neprimjereno ozračje straha kojeg do sada nismo imali u političkim kampanjama.”

Komentiraj