Porez na nekretnine izbačen iz zakona! “Ova vlada suštinski pokazuje da je za porezno rasterećenje”

Plenković traži podršku stranaka za bilateralno rješavanje spora sa Slovenijom

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala izmijeniti Zakon o lokalnim porezima kojima bi se, prema najavama predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića, odgodilo uvođenje poreza na nekretnine predviđeno za početak iduće godine.

Plenković je na početku sjednice govorio o poplavama koje su pogodile Zadar i rekao kako su štete velike da Vlada izražava suosjećanje. “Siguran sam da će, nakon što i zadarski župan Longin proglasi elementarnu nepogodu, biti potrebno pomoći Zadarskoj županiji, gradovima i općinama koji su pogođeni”, kazao je premijer pišu Vijesti.hr.

Premijer se osvrnuo i na odnose sa Slovenijom i rekao kako će održati sastanak s predstavnicima stranaka. Istaknuo je kako sa Slovenijom želi u duhu dobrosusjedskih odnosa pronaći rješenja koja će biti na tragu mudre i stabilne politike koju je Vlada vodila prethodnih mjeseci.

Pritom je najavio i da će se idući tjedan sjednica Vlade održati u petak u 14 sati, a ne četvrtak. Plenković je komentirao i paljenje “Novosti” te rekao kako osuđuje taj čin. “Podnesena je i kaznena prijava, a takvu vrstu ponašanja nećemo tolerirati”, kazao je premijer.

O obrazovnoj reformi Plenković je rekao da očekuje da dokument koji je napravljen ide u daljnju proceduru i pred saborski odbor, a pritom je zahvalio Posebnom stručnom povjerenstvu koje je imalo zadaću dovršiti Akcijski plan za provedbu strategije obrazovanje, kao i Dijani Vican.

“Obzirom da su se promijenile okolnosti, pristupit ćemo modifikaciji i osvježenju PSP-a i ERS-a čime ćemo napraviti jedan korak koji će otkloniti sve medijske zlonamjerne špekulacije”, poručio je Plenković.

Komentirao je i porez na nekretnine za koji je rekao kako radi jasnoće i otklanjanja svih nedoumica u hrvatskoj javnosti Vlada predlaže izmjenu Zakona o lokalnim porezima te da van snage stavljaju odredbe poreza na nekretnine. “To ćemo u budućnosti rješiti kroz zakon o komunalnom gospodarstvu. Poreza na nekretnine svakako nema od 1. siječnja 2018.”, rekao je Plenković.

Riječ je preuzeo ministar financija Zdravko Marić i rekao kako su gospodarski rezultati dobri te da su rezultati porezne reforme vidljivi. Što se tiče poreza na nekretnine, Marić je rekao kako je 15 zakona bilo u reformi uključujući i lokalne poreze pišu Vijesti.hr.

Marić je kazao kako je krug razgovora s građanima, koji i na lokalnoj razini nije najsjajnije proveden, doveo do problema u razumijevanju poreza na nekretnine. “Ova vlada suštinski i kroz djela pokazuje da je za porezno rasterećenje, s tim u svezi ide i ovaj dio da se brišu i uklanjaju odredbe koje se tiču poreza na nekretnine”, kazao je ministar financija.

Plenković traži podršku parlamentarnih stranaka za bilateralno rješavanje spora sa Slovenijom

Predsjednik vlade Andrej Plenković na današnjem će sastanku s čelnicima parlamentarnih stranaka zatražiti podršku za bilateralno rješavanje graničnog prijepora sa Slovenijom.

Plenković će s čelnicima stranaka razgovarati u 13 sati.

“Cilj sastanka je predstaviti širi kontekst naših odnosa sa Slovenijom, pristupiti rješavanju otvorenog graničnog pitanja na način da je to pitanje bilateralnih razgovora”, kazao je Plenković u četvrtak na početku sjednice vlade.

“Želimo u dijelogu sa slovenskom stranom u duhu dobrosusjedstva pronaći rješenja koja će biti na tragu izrazito mudre, stabilne, pouzdane politike koju smo vodili proteklih mjeseci”, dodao je premijer pišu Vijesti.hr.

Pritom je podsjetio da njegov dogovor sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom koncem travnja, nakon stupanja na snagu revidiranog šengenskog sporazuma, o prelasku sa sustavnih kontrola na granici na ciljane kontrole.

“Time smo omogućili puno brži i lakši protok putnika, a to znači i turista u Hrvatsku. Takav razuman dijalog omogućio nam je najbolju turističku sezonu”, rekao je Plenković.

“Na tom tragu i vjerujući u vrlo pozitivan dijalog koji imam s kolegom Cerarom, očekujem smirene razgovore koji će pridonijeti jačanju odnosa sa Slovenijom, onom susjednom državom s kojom moramo imati najmanje problema i nerazumijevanja, a najviše suradnje i bliskosti”, kazao je Plenković.

“To je politika koju zagovaramo, to je platforma na kojoj ćemo tražiti podršku naših parlamentarnih stranaka, vladajućih i oporbenih”, naglasio je.

Danas popodne održat će se izvanredna sjednica slovenskog parlamentarnog odbora za obranu posvećena “spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici s Hrvatskom” koju je sazvao je predsjednik odbora Žan Mahnić iz najveće oporbene stranke SDS-a. Sjednica će se održati unatoč pozivima premijera Cerara da se otkaže jer je tema “neprimjerena” i najavi bojkota nekih vladajućih stranaka.

“Ne vidim neku osobitu potrebu za sazivanjem odbora za obranu Državnog zbora. Koliko znam, takvih inicijativa u Saboru niti će biti niti za to ima potrebe”, komentirao je Plenković.

Reci što misliš

Lost Password

0