MENI
OD POČETKA DAO NASLUTITI DA ĆE NJEGOVA BITI ZADNJA...

Od premijera do gazde: Kako je Plenković preuzeo na sebe sve važnije funkcije i kako ih obavlja

Premijer se trudi sam gasiti sve velike požare – od onog u obrazovanju pa do INA-e. U prvih godinu mandata još niti jedan nije do kraja ugasio.
Od 19.listopada 2016. do 5. rujna 2017. – toliko je Andreju Plenkoviću bilo potrebno da ga od premijera počinju nazivati gazdom. U manje od godinu dana ništa mu ne prolazi ispod radara. Koliko je uspješan u svom naumu da bude prvi čovjek baš svega.
Povjerenstvo je moje, kako god okrenete! Kao da nema i previše posla u vođenju cijele Vlade, premijer Plenković preuzima odgovornost za reformu školstva pišu Vijesti.hr.
“Kao premijer ću imati angažiraniju ulogu nego do sada”, kazao je Andrej Plenković 1.9.2017. godine.
Već je u prvih mjesec dana, kod prvih kritika oko izrade proračuna, dao naslutiti da će njegova biti zadnja.
“Odite vi na izbore pa ih pobijedite, pa planirajte proračun. Ja sam pobijedio izbore, dobio vlast i napravio program”, izjavio je Plenković 10.12.2016. godine.
Na Badnjak je ambiciozno na sebe preuzeo ispravljanje najveće greške Ive Sanadera.
“Stoga će Hrvatska pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i”, izjavio je Plenković 24.12.2016. godine.
Postao je predsjednik Savjeta za otkup Ine i podsjetio upravo na Sanadera koji je sve veće probleme rješavao sam, okružen poslušnim ministrima.
“Premijer se ponaša u nekim detaljima kao da se radi o predizbornoj kampanji. Jedan čovjek ne može osigurati funkcioniranje države a ovakva situacija ostavlja dojam da premijer nema dovoljno ljudi kojima vjeruje i na koje se može osloniti”, komentirao je Ivan Rimac, politički analitičar.
Plenković – za razliku od Sanadera – ipak ima kvalitetnije odnose s ministrima – kaže Macan.
“Čini mi se da ga njegovi ministri šoštuju upravo zbog toga što ne pripisuje sve sebi i radi iza njhvoih leđa, ali daje do znanja da je on kapetan tog tima i da on otpušta i zapošljava”, naglašava Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak pišu Vijesti.hr.
Veći problem sada ima HNS jer su ušli u koaliciju pod uvjetom da vode reformu obrazovanja – a sad ju preuzima premijer.
“Predsjednik Vlade predlaže ministre, može ih smijeniti ali ih ne smije javno ponižavati pogotovo kad se odluke donose jednoglasno na sjednici vlade. Mislim da ni jedan premijer nije gazda”, smatra Jadranka Kosor, bivša premijerka.
Plenković je pratio USKOK-ovu aferu ‘dnevnice’ i natjerao Cvitana na zajedničku tiskovnu konferenciju.
Angažirao se oko Zakona o Agrokoru i birao povjerenike… …Alvarez/Ramljak.. Kad je pukla koalicija s Mostom učinio je sve da ostavi dojam da je on to baš tako htio.
“Molim tajnicu vlade da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra”, izjavio je Plenković, 27.4.2017. godine.
Kontrolirao je i požarišta, doduše tek nakon kritika medija…
Premijer se trudi sam gasiti sve velike požare – od onog u obrazovanju pa do INA-e. U prvih godinu mandata još niti jedan nije do kraja ugasio.

Komentiraj