Spremaju se promjene u Student servisu: Pravo na rad mogli bi po prvi puta imati i izvanredni studenti

Ključna novost u prvome zakonu koji uređuje područje studentskog rada jest to što se pravo na rad preko studentskih servisa proširuje na sve studente koji nisu u radnom odnosu

U Hrvatskoj se preko studentskih servisa isplati preko milijarda kuna što studentske zarade čini najbrže rastućim isplatama.

Prema prijedlogu novoga Zakona o studentskom radu tih bi zarada, pod uvjetom da su “očišćene” od zloporabe moglo biti i više. Ključna novost u prvome zakonu koji uređuje područje studentskog rada jest to što se pravo na rad preko studentskih servisa proširuje na sve studente koji nisu u radnom odnosu, javlja Jutarnji list.

Prema predloženoj verziji zakona, spremnoj za javnu raspravu, pravo rada preko student servisa prvi put se omogućuje i studentima u statusu izvanrednih. Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku, od oko 160 tisuća studenata u Hrvatskoj, izvanrednih je oko 44 tisuće.

Postojeći propisi tradicionalno dozvoljavaju rad isključivo redovnim studentima, a za izvanredne je ta mogućnost bila pod embargom jer se podrazumijevalo da su ionako zaposleni što je u realnosti daleko od istine.

Peticiju sa zahtjevom da se izvanrednim studentima omogući studentski rad. Potpisalo ju je oko 6000 studenata.

Preko student servisa godišnje je aktivno oko 65 tisuća redovnih studenata, a dobro je poznata pojava lažnih ugovora, koje podižu studenti preko student servisa za treće osobe, za što ostvaruju određeni postotak provizije. Upućeni tvrde kako je najbolja stvar u novom zakonskom prijedlogu upravo uvođenje sankcija za prekršitelje.

Za nepoštivanje zakona poslodavac će snositi sankciju od 100 tisuća kuna, a student dobiva zabranu rada preko Studentskog centra u trajanju od godine dana. Novost je i prijedlog o sklapanju studentskih ugovora na određeni rok, mjesec dana, a njihova isplata morala bi biti realizirana do 15. u mjesecu.

Novina koja također ide na ruku studentima jest i digitalizacija studentskih ugovora, odnosno sklapanje ugovora preko interneta, bez potrebe za fizičkim odlaskom u SC.

Definirana je i minimalna naknada, odnosno satnica za obavljanje studentskog posla, a ta će satnica iznositi 20-ak kuna.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije željelo izaći u javnost s prijedlogom zakona koji je dovršilo zaduženo povjerenstvo, niti komentirati novine dok one ne odu u javnu raspravu. Ministrica Blaženka Divjak istaknula je kako će zakon o studentskim poslovi ući u javnu raspravu idući tjedan, prenosi Jutarnji list.

Reci što misliš

Lost Password