LEGALIZACIJA

Argentina je legalizirala konoplju u medicinske svrhe: Kako po ovom pitanju stvari stoje u Hrvatskoj?

Argentina je danas legalizirala medicinsku upotrebu marihuane. Hrvatska je to napravila prije godinu i pol. No zagovornici konoplje kao lijeka i njene šire upotrebe kažu kako je ulje u ljekarnama nekvalitetno
Huanito Luksetić već se 3 godine bori na sudu da dokaže da nije diler i ovisnik već da konoplju, koju mu je zapljenila policija, koristi za liječenje multiple skleroze od koje boluje. Tvrdi da su pripravci iz ljekarna loši donose Vijesti.hr.
“Mnogi nabavljaju na “ljubicastom” tržistu unatoć zakonskim zabranama jer su roditelji s bolesnom djecom očajni i bespomoćni”, tvrdi Huanito. Luksetićev odvjetnik Vladimir Gredelj stoga se zalaže za daljnju dekriminalizaciju jer hrvatsko pravosuđe i dalje ne razumije razliku između zloporabe droga i korištenja u medicinske svrhe.
“Politika kaznenog progona u Hrvatskoj je još uvijek bazirana na jednoj velikoj predrasudi i na jednoj lošoj politici koja je populistička”, smatra Gredelj. Pa se tako od industrijske konoplje može koristiti samo sjeme, dok se stabiljka, od koje se mogu raditi razni proizvodi, mora Uništiti. U udruzi Kronoplja stoga predlažu izmjene zakona o suzbijanju zlouporabe droge donose Vijesti.hr.
“Ja sam nedavno i razgovarao, spomenuo tu problematiku i ministru Tolušiću jer mislim da oko industrijske konoplje ne bi trebalo biti uopće nikakvog spora”, objašnjava Gordan Masnjak, voditelj projekta Kronoplja.
Za aktivista Ricka Simpsona koji je postao poznat nakon što je, kaže, pomoću ulja od kanabisa izliječio tisuće ljudi, dvojbe nema – svako ograničenje za korištenje konoplje, bilo u medicini, industriji ili rekreativno treba ukinuti.
“Biljka pripada svima nama – ljudskoj rasi. Ovo radi samo nekolicina ljudi u odijelima zbog korupcije. Ukinite zakone i oslobodite konoplju kako bismo i mi bili slobodni”, tvrdi Simpson.
Potpuna legalizacija konoplje u smislu rekreativnog korištenja u Hrvatskoj vjerojatno neće zaživjeti tako brzo, no mnoge bolesne, razveselit će podatak da bi je uskoro na recept mogli dobiti i oni koji boluju od PTSP-a i dijabetesa.

Komentiraj