MENI
revolucija u medicini

BORBA PROTIV RAKA Jedna injekcija bi mogla zamijeniti kemoterapiju?

Do kraja godine na ljudima će biti testirana injekcija protiv raka koja se pokazala uspješnom, odnosno koja je izliječila 97 posto tumora kod miševa.

Injekcija će prvi primiti pacijenti s nižom razinom limfoma. Umjesto da dugoročno aktivira i jača imunitet, ova injekcija djeluje na način da potiče imunitet da napada tumor. Injekcija će se testirati na ukupno 35 osoba s limfomom, piše Život i stil

Svaka osoba primit će nisku dozu radijacije te dvije injekcije u razmaku od šest tjedana. Sličan način liječenja već je odobren za neke tipove leukemije, a podrazumijeva uzimaćanje stanica iz tijela pacijenta te njihovu GMO obradu, nakon čega ih se vraća natrag u organizam gdje ciljano napadaju stanice raka.

Ovaj način liječenja zove se CAR-T i stoji pola milijuna dolara po osobi. Nuspojave su groznica, konfuzija, komplikacije s organima i imunitetom.

Injekcija za limfom iskušana je na način da su tretirana dva identična tumora na dva različita mjesta u jednom mišu. Jedan tumor tretiran je uobičajenom metodom, a drugi novom injekcijom. Injekcija je aktivirala T stanice koje su potom potaknule imunitet da napadne tumor. Ispostavilo se da injekcija liječi brojne tipove tumora i sprječava povratak bolesti, piše Život i stil

Komentiraj