MENI
poradili na zaštiti podataka

Novost na Whatsappu: Neki ga više neće moći koristiti

Popularni servis za slanje poruka WhatsApp zabranit će mlađima od 16 godina korištenje te platforme u Europskoj uniji.

Korisnici trenutno moraju imati najmanje 13 godina da bi mogli koristiti WhatsApp, no ta tvrtka sada mijenja pravila uoči uvođenja nove regulacije o privatnosti podataka u EU, prenosi BBC.

Aplikacija koja je inače u vlasništvu Facebooka će od svojih korisnika tražiti podatke o dobi prilikom slaganja s uvjetima korištenja. To će se dogoditi u idućih nekoliko tjedana. Ipak, još nije pojašnjeno na koji će se način primjenjivati ta dobna granica.

Uredba EU o zaštiti podataka, koja stupa na snagu 25. svibnja, omogućit će ljudima više kontrole oko toga kako tvrtke koriste njihove informacije. Imat će pravo i na brisanje osobnih podataka. Tu su i specifična pravila o zaštiti prikupljanja podataka djece u marketinške svrhe, ili za kreiranje korisničkih profila. Iz tvrtke WhatsApp, koja je u prošlosti bila na meti kritika zbog dijeljenja podataka, sada poručuju da će ovaj njihov potez pomoći postizanju novih visokih standarda transparentnosti u EU.

Ipak, aplikacija planira u ostatku svijeta dobnu granicu ostaviti na 13 godina, kakav je slučaj bio i do sada. Većina aplikacija društvenih mreža, poput Snapchata, YouTubea, Instagrama, Pinteresta, Twittera, Musical.ly-a i Reddita, zabranjene su i za one starije od 13 godina. Facebook, koji je također kritiziran zbog korištenja osobnih podataka korisnika, uvodi drugačiji pristup za mlađe korisnike. Ta će društvena mreža one između 13 i 15 godina tražiti da navedu roditelja ili skrbnika koji će dati pristanak da oni na toj platformi dijele svoje osobne podatke.

WhatsApp će također svim korisnicima dozvoliti da skinu izvješće s detaljnim podacima koje ta tvrtka ima o njima, prenosi BBC.

Komentiraj