Uz velika obećanja Velika Britanija napušta EU: Istražujemo koliko je tih obećanja realno

Na referendumu u lipnju prošle godine 52 posto Britanaca izjasnilo se da želi napustiti EU, a danas je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk primio u Bruxellesu pismo britanske premijerke Therese May kojim je aktiviran članak 50 Lisabonskog ugovora i službeno pokrenut Brexit.

No, čime su građane potaknuli na glasovanje za izlazak iz Europske unije? Popis obećanja je podulji, a prema CNN-u, prenosimo koliko je od tih obećanja ostvarivo.

1. Pogodnosti u trgovini s EU

Obećanje: Velika Britanija će nakon Brexita imati potpuno iste pogodnosti u trgovanju s EU zemljama kao što je to imala kao punopravna članica.

Realno stanje: EU dužnosnici, posebice oni iz Njemačke, već su nekoliko puta dali do znanja da zemlje izvan EU ne mogu imati iste pogodnosti kao članice. Uostalom, to znamo i na primjeru Hrvatske jer do 2013., dok smo bili izvan Unije, nismo imali jednak trgovinski tretman kao, primjerice, Austrija ili Njemačka. Dakle, ovo obećanje je gotovo neostvarivo.

2. Novi trgovinski ugovori

Obećanje: Na dan napuštanja EU bit će potpisan velik broj trgovinskih ugovora s “novim zemljama”.

Realno stanje: Trgovinski sporazumi vrlo su složeno pitanje i da bi se ispregovarali ponekad su potrebne godine. Glavni fokus trebali bi biti trgovinski ugovori s EU zemljama jer su upravo one najveće britansko izvozno tržište. Stručnjaci smatraju da su mogućnosti da se u dvije godine potpišu takvi ugovori vrlo male.

3. Novac u britanskim rukama

Obećanje: Novac koji je uplaćivala za EU članstvo, Britanija će preusmjeriti u javni sektor, prije svega u zdravstvenu skrb.

Realno stanje: Nije još jasno koliko će Britanija uštedjeti jer niti uvjeri Brexita još nisu poznati. Pretpostavlja se da će Brexit stvoriti proračunske rupe i negativno utjecati na gospodarski rast pa bi taj novac mogao otići na sanaciju stanja u ekonomiji.

4. Nema granice u Sjevernoj Irskoj

Obećanje: Između Sjeverne Irske i Irske neće biti granične kontrole.

Realno stanje: Kad Velika Britanija napusti EU i carinsku uniju, neka kontrola na granici morat će postojati.

5. Prava EU državljana bez promjene

Obećanje: Svi državljani EU kao i sva njihova prava bit će zaštićeni kao i u vrijeme članstva u EU.

Realno stanje: Sva stroga pravila EU neće se više odnositi na Britaniju. Ipak, vlada planira donijeti zakon koji bi EU državljanima garantirao jednaka prava.

6. Suradnja s EU na polju sigurnosti ostaje

Obećanje: Postići ćemo sporazum o sigurnosti koji jamči tijesnu suradnju s EU.

Realno stanje: Kao članica EU, Britanija je dio europskog sustava sigurnosti, članica Europola i ima pristup Schengenskom informacijskom sustavu. Moguće je da uspije ispregovarati ostanak u navedenim tijelima.

7. Velika Britanija bit će opet “velika”

Obećanje: Integritet Velike Britanije bit će zaštićen i zemlja će ojačati.

Realno stanje: Škoti su se na referendumu izjasnili protiv Brexita, a njihova vlada traži novi referendum za odcjepljenje. Postoje i inicijative za ponovno ujedinjenje Irske tj. odvajanje Sjeverne Irske iz Velike Britanije.

8. Smanjenje useljavanja

Obećanje: Drastično će se smanjiti broj useljenika, ali zemlja će ostati otvorena za talente iz inozemstva koji će joj trebati.

Realno stanje: Nejasno je što će se zaista dogoditi, ali iz sadašnje perspektive čini se da se neće promijeniti baš ništa. David Davis, jedan od ključnih ljudi iza Brexita, u ponedjeljak je izjavio: “Ograničavanje useljavanja ovisit će o našem nacionalnom interesu. Nekad ćemo trebati više, nekad manje migranata.”

Reci što misliš

Lost Password