Više od dvije tisuće lijekova u utrci za imunoterapijsko liječenje raka

Utrka za razvoj imunoterapijskih lijekova za rak dosegnula je takve razmjere da se u ovom trenutku nastoji razviti više od 2000 lijekova u svijetu i rezultat te ‘gužve’ prema stručnjacima je preklapanje napora na sličnim projektima i vjerojatni neuspjeh mnogih ispitivanja te utrka za pacijentima da se uključe u klinička istraživanja.

Aiman Shalabi iz neprofitne organizacija Cancer Research Institute kazao je u četvrtak da je globalna analiza, prva koje je provedena, utvrdila da je 940 imunoterapijskih lijekova u kliničkoj fazi razvoja, a još 1064 u pretkliničkoj fazi ispitivanja.

Samo ove godine počelo je novih 469 kliničkih ispitivanja koja planiraju obuhvatiti više od 52 tisuće pacijenata, prema podacima koje je Shalabi predstavio na sastanku Europskog društva za medicinsku onkologiju u Ženevi i koji su objavljeni u časopisu Annals of Oncology.

“Područje je vrlo obećavajuće i ima potencijal stvoriti mnoge prekretnice u promjeni standarda liječenja raka, napisali su Shalabi i njegov tim u časopisu.

Direktor Rochea Severin Schwan uvjeren je da će masovna navala na novo područje imunoterapije dovesti do brojnih razočaranja.

Kao najveća svjetska tvrtka koja proizvodi lijekove protiv raka švicarski farmaceutski div očekuje da će biti među rijetkim pobjednicima na tom polju no Schwan predviđa mnogo neuspjeha i val konsolidacije.

“Ne mogu ni u najhrabrijim snovima zamisliti da će svi ti lijekovi stići do tržišta i biti kompetitivni. Bit će mnogo ispadanja iz tih kliničkih ispitivanja što znači da će mnogo ljudi koji su uložili u ta ispitivanja izgubiti novac”, kazao je on.  “Očekujem da će biti nekoliko pobjednika i mnogo gubitnika”.

 Shalabi smatra da se treba preispitati istraživanje i razvoj lijekova za rak s fokusom na suradnju među farmaceutskim tvrtkama i znanstvenom zajednicom.

Reci što misliš

Lost Password