MENI
napredak u znanosti?

Znanstvenici šokirali najnovijim eksperimentom: Jesu li otišli predaleko?

Znanstvenici su u New Yorku stvorili pola ljudske i pola kokošje embrije u sklopu eksperimenata koje su neki nazvali “bolesnim” i “poremećenim”, piše Daily Mail.

Naime, znanstvenici se nadaju kako će presađivanjem ljudskih matičnih stanica u novoformirane kokošje embrije moći saznati više o tome kako se stanice transformiraju u fetuse. To bi moglo dovesti do brojnih novih tretmana za poremećaje u ranom razvoju, ali ipak ne prolazi bez kritika pa je znanstveni napredak naišao na otpor na internetu.

Istraživanje provodi tim znanstvenika pod vodstvom Alija Brivanloua na Sveučilištu Rockerfeller u New Yorku. Znanstvenici već znaju da se embrijske matične stanice mogu diferencirati u bilo koji specijalizirani tip stanica, od kosti i mozga, do pluća i jetre.

Poznato je i da posebna grupa stanica koje se nalaze kod embrija vodozemaca i riba igraju ključnu ulogu u oblikovanju njihovih ranih razvojnih struktura. Te grupe, nazvane “organizatori” šalju molekularne signale koje upravljaju stanicama kako bi rasle i razvijale se na specifičan način.

Kada se organizator presadi iz jednog embrija u drugi, potakne svog novog domaćina da stvori sekundarnu kralježnicu i sekundarni središnji živčani sustav, zajedno s mozgom i leđnom moždinom. No zbog etičkih smjernica koje ograničuju eksperimentiranje na ljudskim embrijima nije bilo poznato da li slični organizatori postoje i kod ljudi. Zako bi zaobišli zabrane, tim dr. Brivanloua uzgojio je umjetne ljudske embrije iz matičnih stanica koje su zatim transplantirali u kokošje embrije.

Čim su usađene u svoje ptičje domaćine, ljudske su matične stanice počele postavljati temelje za sekundarnu kralježnicu i živčani sustav, što je jasno označilo prisustvo pravog ljudskog organizatora.

No twitteraši nikako ne dijele doktorovo oduševljenje. Tako je Cassandra Fairbanks napisala, “Ovo nije okej. Znanstvenici trebaju malo ohladiti. Stvaraju hibridne ljudsko-kokošje embrije.”

Komentiraj