MENI
PREDAVANJE

MIRO KOVAČ GOSTOVAO NA PRAVNOM FAKULTETU U SPLITU: "Studenti uključite se u politiku i budite konstruktivno kritični!"

 
Nakon Tonina Picule, studenti na Pravnog fakulteta u Splitu danas su mogli poslušati predavanje Mira Kovača, predsjednika Odbora za vanjske poslove u Hrvatskom saboru.
To je još jedno u nizu predavanja koje je organizirala Europska udruga studenata prava, ELSA Split, a dr. sc. Miro Kovač studente je upoznao s hrvatskim putem kroz samostalnost, njezin trenutni položaj u Svijetu, uz to što se dotaknuo hrvatskih mukotrpnih pregovora prilikom ulaska u Europsku uniju.Predsjednik ELSA – e Ante Škrobica iskazao je zadovoljstvo što se gospodin Kovač odazvao pozivu ELSA – e i što je vrlo rado prihvatio gostovanje na Pravnom fakultetu u Splitu. “Nakon 1. Kongresa kojeg smo organizirali u Hotelu Park, a na kojem Miro Kovač nije mogao doći zbog neodgodivih obaveza u Hrvatskom saboru, izuzetno mi je drago što se odazvao danas i hvala svim studentima koju su došli poslušati njegovo predavanje“, kratko se osvrnuo na početku Ante Škrobica. “Bili smo politička provincija“Kovač je na početku pred studentima zaključio da Hrvatska nije predstavljala puno u Svijetu i Europi.

Iskazao je da u Jugoslaviji nismo puno imali prostora za napredak,suradnju, jer smo bili ovisni o drugima. Danas Hrvatska predstavlja subjekt u međunarodnoj politici i to je veliki uspjeh što se tiče projekta osamostaljenja Hrvatske.”Mi smo bili politička provincija, danas smo legitimna država sa svim pravima i to je ono što je u početku bitno i ključno, to je onaj početni ponos za sve građane, jer je put do toga bio težak i krvav”, rekao je Miro Kovač u početnom izlaganju.Dugo smo čekali na početak integracije u Europsku uniju, jer smo kažnjeni zbog Oluje i Bljeska.

Osvrnuo se na predsjednika Tuđmana koji je prihvaćao samostalnost Hrvatske u Europsku uniju, a nije želio da Hrvatska bude dio političke unije na jugoistoku Europe.„Odlučnost da se ne pristane na integraciju u sklopu regionalnog pristupa je uvelike determinirala mogućnost pregovora već u devedesetim godinama“, studentima je objasnio hrvatski put zastupnik u Hrvatskom saboru, Miro Kovač.U razmišljanju je iskazao da smo otvorili pregovore zbog toga što smo to htjeli i bili smo samouvjereni u svojim zamislima, ali i zbog toga što je Austrija u tom vremenu blokirala Tursku i to je bio naš put.„Slovenci su nam blokirali put prema EU zbog Pirana“

Tri godine poslije toga Slovenija je iskoristila priliku da nas blokira, jer je iskoristila priliku kontakta s otvorenim morem na Piranskom zaljevu.„Bili smo prisiljeni naći neko rješenje, jer bismo u tom slučaju i dan danas bili izvan Europske unije. Naš jedini izlaz je bio potpisati sporazum o Arbitraži, on je bio kakav je bio, nismo bili najsretniji, ali bio je jedini izlaz“, rekao je Kovač osvrćući se na Sloveniju.Hrvatska je nakon toga imala otvoren pregovarački put, s tim da smo uvelike morali poboljšati državnu situaciju vezanu za pravosuđe i korupciju i nakon velike i mukotrpne borbe završili smo pregovore krajem lipnja 2011. godine.„Mladi uključite se i budite aktivni u društvu i politici!“„Došli smo do toga da se u Hrvatskoj osjećamo ugodno, da se može živjeti od svoga rada, da možemo normalno obrazovati i školovati svoju djecu. Postali smo društvo koje privlači i druge ljude, što znači da ne trebamo biti samo zemlja za turizam i provod, nego da u Hrvatskoj imamo i napredne tehnološke centre. Ponovio bih,nekada smo bili objekt, sada smo subjekt, zaključio je predavanje Miro Kovač.Pozivao je studente da se uključe u politiku, da budu aktivni u društvo, jer i njihov pojedinačni doprinos je bitan doprinos, osim toga pozvao ih je da budu kritični, ali konstruktivno kritični.

Komentiraj