Miro Bulj: “Župan izdvaja više novaca za svoj PR i zaposlenike za zdravstvo, školstvo i razvojne projekte!”

Uoči izglasavanja proračuna Splitsko-dalmatinske županije za 2018. Most nezavisnih lista želi naglasiti kako po prijedlogu rebalansa proračuna, ova županija završava s ukupnim manjkom prihoda za više od 100 milijuna kuna.

Povećanje rashoda nije se odnosilo na razvojne projekte već isključivo za osiguravanje nove četri godine iste politike koja ovu  županiju umjesto izvrsnosti vodi u prosječnost. Županijsko vodstvo je preko Programa komunale za razna održavanja, nerazvrstane ceste, vodovodne mreže, groblja i mrtvačnice doslovno dodijelilo bez ikakvih kriterija više od 20 milijuna kuna općinama i gradovima u kojim je na vlasti uglavnom HDZ. Od ukupno predviđenih rashoda proračuna za 2018. godinu čak 40,3% se odnosi na zaposlene u županiji, predviđeno je 30 milijuna kuna više u odnosu na 2016. godinu, a izdvajanja za razvojne projekte smanjuje se za 105 milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu!

“U projekcijama do 2020. godine previđeno je daljnje smanjivanje izdvajanja za razvojne projekte, što je sramotno”, naglašava Miro Bulj te dodaje: “Drago nam je što je župan promjenio mišljenje o  našem programu sufinanciranja nabave udžbenika kojeg je u predizborno vrijeme nazivao populizmom, a sada ga je uvrstio u prijedlog Proračuna za 2018.godinu. Da kojim slučajem nije kupovao glasove sitnim komunalnim radovima, ove godine su svi mogli imati besplatne udžbenike, a ne samo jedan dio. O tome kako o zdravstvu u našoj županiji ovim proračunom uopće nije vodio brigu, neću ni govoriti!”.

Prijedlog ovog Proračuna otkrio je između ostalog i iz čega se planira graditi regionalni centar za zbrinjavanje otpada u Lećevici – iz kredita vrijednog 60 milijuna kuna koji se planira realizirati u 2019.godini. “Paralelno smo očekivali da ćemo u ovom Prijedlogu proračuna vidjeti milijunske stavke pomoći gradovima i općinama za lakšu prilagodbu novoj uredbi gospodarenja otpadom. Nije ni čudno što je Splitsko-dalmatinska županija na dnu ljestvice  po pitanju gospodarenja i razvrstavanja otpada. Bitno da se predviđa 3 milijuna kuna za opremanje nove dvorane za županijsku skupšinu”, ističe Ante Čikotić. Osim toga, naglašava: “Nakon katastrofalne vatrogasne sezone očekivali smo veća izdvajanja za vatrogasnu zajednicu Splitsko-dalmatinske županije. Predviđen je iznos od 3 milijuna i 340 tisuća kuna za cijelu godinu. Očito se opet nema novaca za vatrogasnu zajednicu, dok se ima za sponzorstva i pokroviteljstva u iznosu 1.6 milijuna kuna, protokolne obaveza 420.000 kn ili pak 900.000 kn za odnose sa javnošću i 340.000 kn za tjednu kroniku koja je PR glasilo HDZ-a.”

Voljeli bismo naglasiti još da je program razvoja gospodarstva znatno umanjen u odnosu na prošlo razdoblje. Kako da se razvijaju gospodarske zone u Dalmatinskoj zagori kada se predviđa smiješna i nikad manja pomoć iz županijskog proračuna u iznosu od samo 500.000kn. Ista ta stavka rebalansom za 2017. godinu iznosi preko 5,7 milijuna kuna! “Gradovi i općine su očito prepušteni sami sebi i teško će moći razviti infrastrukturu gospodarskih zona koje jedine mogu privući nove investitore u Splitsko-dalmatinsku županiju. Program demografske obnove bez potpore otvaranju novih radnih mjesta i razvoju novih gospodarski zona, tek je obična propaganda”, ističe Miro Bulj.

Veliki broj djelatnika i prevelika izdvajanja za plaće očito nisu uzrokovali bespovratnim sredstvima iz EU fondova. Predviđa se manje od 4% pomoći iz EU s obzriom na ukupne prihode i primitke Splitsko-dalmatinske županije

Reci što misliš

Lost Password