Uz pomoć kiše vatrogasci požar stavili pod kontrolu: Privedena jedna osoba, a požar izazvan bengalkom?

Kiša koja je jutros nešto poslije 7 sati počela padati na području Krila Jesenica, Bajnica i Podstrane, u kojima je sinoć buknuo veliki šumski požar, vatru je stavila pod kontrolu gasitelja, doznaje se od zapovjednika JVP Split Ivana Kovačevića.

Požar koji je u četvrtak navečer buknuo u šumi u Krilu Jesenicama, a u kratkom se vremenu potpomognut jakim jugom proširio do Bajnica i Podstrane, najvjerojatnije je izazvan bengalkom, doznaje se u splitskoj policiji koja je uhitila muškarca kojega dovodi u vezu s tim požarom.

Ana Čepić iz splitsko-dalmatinske policije Hini je potvrdila da je u četvrtak navečer uhićena osoba koju dovode u vezu s tim požarom, a neslužneno je riječ o 29-godišnjaku s područja Omiša koji je požar navodno izazvao bengalkom.

Požar je buknuo u 20.10 sati iznad stare uljare u Krilu Jesenicama na području obraslom šumom, a u jednom trenutku je čak zaprijetio i obližnjim kućama. Vatru su na terenu gasila 143 vatrogasca s 44 vozila sa šireg splitskog, dubrovačkog, šibenskog i zadarskog područja te vojnici.

Zbog požara je bila zatvorena i državna cesta D8. Dio stanovnika ostao je bez struje s obzirom da se morao isključiti dalekovod, a vatra je stavljena pod nadzor zahvaljujući kiši koja je u petak ujutro počela padati na području Krila Jesenica, Bajnica i Podstrane.

Vijest o uhićenju muškarca koji se dovodi u vezu s požarom na svom je twitteru objavio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. “Glede požara koji je izbio u Krilu Jesenice brzom operativom otkrio se počinitelj koji je priveden u postaju“ napisao je ministar.

RANIJE OBJAVLJENO

Policija je otkrila počinitelja kojeg sumnjiči da je podmetnuo požar u Krilu Jesenice, objavio je u petak na twitteru ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Glede požara koji je izbio u Krilu Jesenice brzom operativom otkrio se počinitelj koji je priveden u postaju“ napisao je ministar, dodajući da policija provodi kriminalističko istraživanje.

Šumski požar je na području Krila Jesenice, istočno od Splita, buknuo u četvrtak navečer, a tijekom noći se nošen jakim vjetrom rasplamsao u smjeru Gornje Podstrane. Požar je stavljen pod nadzor, zahvaljujući kiši koja je u petak ujutro počela padati na području Krila Jesenica, Bajnica i Podstrane.

Prema podacima do 2. rujna, policija je izvršila kriminalistička istraživanja za 65 požara te 28 osumnjičenika predala pravosudnim tijelima. U međuvremenu, policija je osumnjičila još jednog muškarca da je izazvao požar sredinom srpnja, paleći roštilj pored svoje kuće u Gornjim Brelima.

RANIJE OBJAVLJENO

Prema izvješću Hrvatskog autokluba, malo nakon devet sati, za sav promet otvorena je državna cesta D8 nakon što je cijelu noć bila na snazi posebna regulacija prometa.

Požar koji je u četvrtak navečer buknuo na području Krila Jesenice, istočno od Splita, tijekom noći se nošen jakim vjetrom rasplamsao u smjeru Gornje Podstrane te se tijekom noći očekivao dolazak i 100 vojnika koji će pomoći u gašenju, doznaje se u noći s četvrtka na petak u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Također su iz šibensko-kninske i dubrovačko-neretvanske županije u noći s četvrka na petak upućene vatrogasne snage kao pomoć gasiteljima na požarištu između Krila Jesenice i Gornje Podstrane te se očekuje kako će do jutra na gašenju požara, uključujući i 100 vojnika, biti angažirano ukupno oko 300 gasitelja, rekli su u Županijskom vatrogasno-operativnom centru u Splitu.

Dodali su kako je požar između Krila Jesenice i Gornje Podstrane zahvatio veliki prostor i dug je nekoliko kilometara. Po riječima vatrogasaca vatreni plamenovi nošeni vjetrom povremeno su visine i do desetak metara.

Vatra je buknula u 20.10 sati iznad uljare, u gustoj borovoj šumi, zadnjoj preostaloj pošumljenoj površini s obzirom da su okolna šumska područja izgorjela do temelja ovoga, ali i prošlih ljeta u brojnim požarima. Odmah po dojavi, na teren su poslane sve raspoložive vatrogasne snage, odnosno svi DVD-ovi sa šireg splitskog područja, te Javna vatrogasna postrojba (JVP) Grada Splita.

Reci što misliš

Lost Password

0