MENI
prijave do 29. kolovoza

Splitsko-dalmatinska županija financira i izradu energetskih certifikata

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u petak je predstavljen novi, 1,15 milijun kuna vrijedan projekt energetske obnove obiteljskih kuća u sklopu kojega će pedesetak građana dobiti bespovratne poticaje u iznosu od deset do maksimalnih 62 tisuće kuna za promjenu krovova, prozora i grijanja te obnovu fasada, a prvi puta sufinancirat će se nabavka peći na pelete te izrada energetskog certifikata.

Prijave se zaprimaju do 29. kolovoza ove godine.

Župan Blaženko Boban istaknuo je da se na natječaj mogu javiti svi oni koji imaju kuću od najmanje 600 četvornih metara i da polovicu prostora koriste za stanovanje.Zainteresirani za natječaj prilikom prijave mogu kombinirati neku od devet mjera, najviši iznos od 40 tisuća kuna je za mikro kogeneracijske-trigeneracijske sustave, 30 tisuća kuna se može dobiti za plinske apsorpcijske dizalice topline, po 20 tisuća kuna za dizalice topline, novi krov ili fasadu, fotonaponske elektrane i kotlove na biomasu.Za kondezacijski plinski kotao može se dobiti potpora od 15 tisuća kuna, za zamjenu vanjske stolarije 12 tisuća kuna, dok za sunčane toplinske pretvarače, odnosno kolektore županija daje 10 tisuća kuna.

Građani trebaju na stranicama županije prethodno provjeriti zadovoljavaju li uvjete natječaja, potom pripremiti dokumentaciju, te se naposljetku prijaviti za bespovratna sredstva.

Pomoć i za kupnju peći na pelete te za izradu energetskog certifikata

“Imamo i novu mjeru, a to je sufinanciranje peći na pelete, kao i sufinanciranje do tisuću kuna troška izrade energetskog certifikata. Ulaganjem u energetsku učinkovitost štedimo na troškovima režija, kvalitetnije živimo i čuvamo radna mjesta. Ulaganjem u energetsku obnovu javne rasvjete isto štedimo, ali i čuvamo okoliš te razvijamo gospodarstvo. Zato ćemo sufinancirati gradove i općine, te njihovu dokumentaciju za izradu javne rasvjete i to do 50 tisuća kuna bespovratnih sredstava”, najavio je župan Boban.

Do sada je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u energetsku obnovu obiteljskih kuća i javnog sektora uloženo 5,5 milijuna kuna od čega 325 potpora za energetsku obnovu obiteljskih kuća, 158 obiteljskih kuća ima novu fasadu, krov ili prozore, 167 obiteljskih kuća koristi obnovljive izvore energije, te je dodijeljeno 185 potpora općinama i gradovima za javnu rasvjetu.

Komentiraj