MENI
fobije u Hrvata

Čega se sve Hrvati boje? Visina, zatvoren prostor i zmije najčešće fobije

Dr. Stanislav Matačić, psihijatar i psihoanalitičar, objasnio je 4 vrste fobija koje se najčešće pojavljuju među Hrvatima.

Najčešće fobije u kliničkoj praksi u Hrvatskoj su par agorafobija/klaustrofobija, u koju spadaju i strahovi od otvorenog i zatvorenog prostora: trgova, prometnih sredstava, liftova, tunela i slično, piše 24sata

Tu su i socijalne fobije, poput straha od izlaganja u javnosti, ali i od ispitnih situacija, bivanja u grupi. Ove fobije mogu biti izrazito nezgodne za obavljanje svakodnevnih dužnosti i mogu invalidizirati čovjeka, pa se zato često i liječe. Prilično su tvrdokorne, vezane su za emocionalne traume u vrlo ranoj fazi djetinjstva te odnos s primarnim objektom – majkom, koji nije bio dovoljno dobar.

Zoofobije, odnosno strahovi od životinja, su vrlo proširene fobije, koje obično ne dolaze na psihodinamsko liječenje. Ako nema mnogo kontakata sa fobogenom životinjom, kao u životu u gradu, onda nema ni svakodnevnih problema. Obično traju od djetinjstva, nisu se smanjile u intenzitetu ili nestale u odrasloj dobi, piše 24sata

Uglavnom je riječ o strahu od zmija, paukova, kukaca, ptica, pasa i sl. Uz paralizirajući strah javlja se i osjećaj gađenja pri pogledu na životinju, što se može javiti već i na sliku životinje. Ove fobije imaju bolje prognoze liječenja, kako kod psihodinamskih terapija, tako i bihevioralnim.

Više pročitajte OVDJE

Komentiraj