korisno znanje

Evo kako pravilno napisati životopis i povećati šanse za posao

Biografija ili danas popularnije CV označava dokument koji je danas nezaobilazan dio svake prijave za posao, a radi se o cijelom vašem životnom radnom iskustvu na jednoj stranici.

Najvažnija svrha biografije je da vas predstavi na pravi način i poslodavcu pokaže za što ste sve sposobni unutar jednog posla.

Uvijek je potrebno naglasiti da biografiju za svaki posao treba pisati konkretno ciljano za područje za koje se prijavljujete. Mnogi, međutim, ne znaju kako napisati biografiju tako da sadrži sve elemente, piše Život i stil

Jedna biografija, rađena po pravilima, trebala bi sadržavati vaše osobne podatke, stupnjeve obrazovanja, radno iskustvo na sličnim poslovima, izvannastavne aktivnosti, tečajevi ili seminari kojima ste usavršili znanje, strane jezike koje znate pa i vaš stupanj informatičke pismenosti.

Ponekad je poželjno navesti i hobije, ovisno o poslu, a posebno je korisno navesti vaše znanstvene članke, knjige, rad u nekim organizacijama i slično.

Osobni podaci

Ovdje pripadaju svi vaši osobni podaci poput imena i prezimena, adrese, telefona,, mobitela, elektroničke pošte. Ponekad se navodi i državljanstvo i datum rođenja, a bitno je napomenuti da posjedujete odnosno ne posjedujete vozačku dozvolu. Osobni podaci trebali bi biti pisani manjim fontom.

Obrazovanje

Obrazovanje je sljedeća cjelina u kojoj morate navesti srednju školu koju ste završili i točno ime fakulteta i smjera za koji ste se obrazovali. Bitno je navesti titulu i vrstu diplome, a nemojte zanemariti svaki dodatni uspjeh u akademskom životu.

Radno iskustvo

U odjeljku za radno iskustvo dodajte sva mjesta, tvrtke i institucije s kojima ste surađivali i pored svakog navedite vrijeme i period zaposlenja. Potrebno je navesti i opisati vašu poziciju i dužnost te što ste sve naučili i koje ste vješine izbrusili.

Ostalo

Znati kako napisati biografiju znači i da shvaćate koliko je bitno navesti vaše izvannastavne aktivnosti. Dodajte sve seminare, konferencije, volontiranja i vještine koje ste pohađali i stekli. Zahvaljujućim ovim stvarima poslodavac može vidjeti koliko ste spremni preuzeti inicijativu i sami se aktivirati, piše Život i stil

Komentiraj